Skriftlig spørsmål fra Ingvild Kjerkol (A) til helseministeren

Dokument nr. 15:1695 (2018-2019)
Innlevert: 23.05.2019
Sendt: 24.05.2019
Besvart: 03.06.2019 av helseminister Bent Høie

Ingvild Kjerkol (A)

Spørsmål

Ingvild Kjerkol (A): Hvorfor skal barn med diabetes type 1 i Midt-Norge måtte vente lengre enn Norges øvrige diabetikere på kontinuerlige blodsukkermålere?

Begrunnelse

Mens utleveringen av Freestyle Libre og Dexcom G6 er i gang i resten av landet, har jeg blitt informert om at Helse Midt-Norge skal ta en ny vurdering av personvernreglene. Dette medfører at pasientene må vente enda lenger.
Kontinuerlig blodsukkermåling er den viktigste forebyggingen for denne pasientgruppen og kan bidra til at man unngår tilleggssykdommer som hjerte- og karsykdom, hjerneslag og blindhet. Det er bra for den enkelte og samfunnsøkonomisk lønnsomt.
På nasjonalt plan er personvern-spørsmålene for lengst avklart. Et nasjonalt utvalg har gjennom en svært grundig og lang prosess vurdert personvernet knyttet til de moderne blodsukkermålerne. Likevel nøler helseforetaket med å ta i bruk denne teknologien grunnet personvernhensyn, da blodsukkerverdiene sendes og lagres på nett med dette systemet. Men når det i flere runder er gjort grundige vurderinger, må ikke en overdreven forsiktighet i møte med ny teknologi føre til at pasienter ikke får tilgang på ny behandling.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: De fire regionale helseforetakene signerte våren 2019 seks deltilbud om innkjøp av insulinpumper, glukosemonitorering og forbruksmateriell for diabetespasienter. Det er Sykehusinnkjøp HF som har gjennomført anskaffelsen på vegne av de fire regionale helseforetakene. Den nasjonale avtalen trådte i kraft 1. mai, og diabetespasienter fikk da tilgang til nye typer insulinpumper og et mer moderne måleutstyr av blodsukker og insulinpumper.
Utfordringen med de nye diabeteshjelpemidlene har vært knyttet til skylagring av data og personvern. Dette er gjennomgått på nasjonalt nivå, og konklusjonen er at man ønsker en samtykkeerklæring mellom pasient og leverandør av utstyret, i tillegg til at hvert enkelt helseforetak må sørge for at personvern er ivaretatt.
Helse Midt-Norge RHF opplyser at de nasjonale avtalene etter deres vurdering ikke var fullstendige med hensyn til personverngjennomgang. Helseforetakene i Midt-Norge har derfor valgt å gjennomføre en vurdering av personvernskonsekvenser (DPIA), fordi de er juridisk forpliktet etter personvernforordningen (GDPR, General Data Protection Regulation).
Helse Midt-Norge har en plan for gjennomføringen av DPIA. Fagdirektørene i helseforetakene i Helse Midt-Norge er enige om at pasientene skal slippe å vente på denne gjennomgangen. Alle pasienter med diabetes i Midt-Norge får nå utlevert nødvendig utstyr i henhold til den nasjonale avtalen.