Skriftlig spørsmål fra Freddy André Øvstegård (SV) til barne- og familieministeren

Dokument nr. 15:1626 (2018-2019)
Innlevert: 14.05.2019
Sendt: 14.05.2019
Besvart: 23.05.2019 av barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad

Freddy André Øvstegård (SV)

Spørsmål

Freddy André Øvstegård (SV): Hvor mange nye stillinger trengs totalt for at kontaktpersoner i det kommunale barnevernet, altså saksbehandlere med administrativ funksjon (funksjon 244), ikke medregnet tiltakstillinger eller fagkonsulentstillinger som altså ikke har egne saker, skal ha ansvaret for maks 15 barn, og hvor mange slike saksbehandlere har ansvaret for flere enn 15 per dags dato?

Begrunnelse

Den siste tiden har det vært stort fokus rundt manglende bemanning i den kommunale barneverntjenesten. 80% av de ansatte svarte i en undersøkelse i regi av FO at de har for mange saker og for liten tid til å gjøre en god nok jobb, og #heierna-kampanjen har fått økt oppmerksomhet om saken.

I 2011 gjorde Barne- og likestillingsdepartementet en beregning som viste at det trengtes 1500 nye stillinger for å dekke behovet i barnevernet. Siden den gang har en del stillinger blitt øremerket som en del av det rødgrønne barnevernløftet, i tillegg til nye stillinger fra kommunene. Men per dags dato har det manglet en oppdatert oversikt over hvor mange nye stillinger som trengs nå, med utviklingen som har vært både i stillinger og i økte behov.

Det er viktig å telle riktig. I denne sammenhengen ønsker spørsmålsstiller kun svar på forholdet mellom antall barn og saksbehandler med kontaktpersonansvar, ikke andre ansatte i den kommunale barneverntjenesten som ikke selv har ansvaret for barns saker.

Kjell Ingolf Ropstad (KrF)

Svar

Kjell Ingolf Ropstad: Tilgjengelig statistikk besvarer ikke hvor mange saksbehandlere som har ansvar for flere enn 15 barn med undersøkelse eller tiltak. Statistikken viser kun gjennomsnittlig antall barn per saksbehandler i de enkelte tjenestene.
Det er noe ulik praksis knyttet til rapportering av stillinger på de ulike funksjonene i barnevernet (244, 251 og 252). Det er derfor utfordrende å kun ta utgangspunkt i årsverk knyttet til saksbehandling. I tjenester som jobber etter en generalistmodell, der de ansatte både har ansvar for saksbehandling (244) og oppfølging av barn i tiltak (251 og 252), er det utfordrende å fordele årsverk på de ulike funksjonene. Det er også slik at tiltaksstillinger i barnevernstjenestene som følger opp barn og familier i tiltak i stor grad bidrar til å redusere arbeidsbelastningen til de som har ansvar for saksbehandling.
Antall barn med undersøkelse eller tiltak vil heller ikke i alle tilfeller gi et korrekt bilde av arbeidsbelastningen for saksbehandlere, ettersom det er stor variasjon i hvor arbeidskrevende hver enkelt undersøkelse er, og hvor mye arbeid det er med å følge opp barn og unge tiltak.
Foreløpige tall (fotnote 1) fra KOSTRA/SSB for 2018 oppgir at det var 91 193 barn med undersøkelse eller tiltak i barnevernet i 2018. Videre var det 6 127 årsverk totalt. 4 825 årsverk var knyttet til saksbehandling (funksjon 244). Tallene viser at det er om lag 216 (fotnote 2) barneverntjenester som hadde flere enn 15 barn med undersøkelse eller tiltak i barnevernet per saksbehandler (funksjon 244) i det kommunale barnevernet. Det var totalt 4 050 årsverk i de tjenestene som i 2018 i gjennomsnitt hadde mer enn 15 barn med undersøkelse eller tiltak per saksbehandler (funksjon 244).
Bufdir har med utgangspunkt i disse barneverntjenestene (fotnote 3) beregnet at det trengs om lag
1 250 årsverk for at saksbehandlere i de barnevernstjenestene som hadde flere barn per saksbehandler enn 15, skulle hatt maksimalt 15 saker. Det gjøres oppmerksom på at denne beregningen, med bakgrunn i hvordan spørsmålet er formulert, kun tar utgangspunkt i de tjenestene hvor saksbehandlere i snitt hadde mer enn 15 saker. Dersom beregningen skulle ta utgangspunkt gjennomsnittsbetraktninger på nasjonalt nivå, ville det anslåtte behovet blitt lavere.

Fotnoter

1. Det er tatt utgangspunkt i de foreløpige KOSTRA-tallene for 2018 publisert i mars 2019, da de endelige tallene først kommer i juli 2019. Det kan forekomme mindre justeringer.

2. Det er totalt 276 barneverntjenester, hvorav 18 mangler verdier på grunn av personvernhensyn eller fordi tallene er foreløpige. I utregningen er bydeler i Oslo talt enkeltvis, mens for Trondheim og Bergen foreligger kun overordnet tall for kommunen.

3. Det er tatt utgangspunkt i barneverntjenester, og ikke kommuner, da flere av kommunene inngår i interkommunale samarbeid.