Skriftlig spørsmål fra Julia Wong (A) til barne- og familieministeren

Dokument nr. 15:1447 (2018-2019)
Innlevert: 11.04.2019
Sendt: 12.04.2019
Besvart: 30.04.2019 av barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad

Julia Wong (A)

Spørsmål

Julia Wong (A): Vil barne- og familieministeren ta initiativ til å opprette et fast ungdomsråd på nasjonalt nivå?

Begrunnelse

Hele 40 000 klimastreikende ungdom over hele Norge den 22. mars 2019 illustrerer et stort ungdomsengasjement og sterkt ønske om påvirkning fra de unge. Etter ny Lov om kommuner og fylkeskommuner (Kommuneloven), blir medvirkningsorgan for ungdom på lokalt og regionalt nivå lovpålagt fra i høst etter lokalvalget. Likevel mangler ungdom et partipolitisk nøytralt og offisielt medvirkningsorgan på nasjonalt nivå. Dette har flere regionale ungdomsråd etterlyst. Deriblant Ungdommens fylkesting i Trøndelag, Hordaland og Rogaland. Medvirkningsorgan på alle politiske nivå kan kunne styrke kommunale og regionale ungdomsrådene, gi økt samhandling og mulighet for innflytelse. I et deltakerdemokrati er det vesentlig at den unge befolkningens stemme blir hørt gjennom offisielle innflytelsesorganer.
Et nasjonalt ungdomsråd har tidligere vært på agendaen. I 2010 ble eksempelvis Ungdommens nasjonalforsamling arrangert som et forsøksprosjekt i regi av Barneombudet og Barne- og ungdomsrådet i Oslo (BURO). Det ble her valgt et Nasjonalt ungdomspanel som skulle arbeide med å etablere et nasjonalt medvirkningsorgan for ungdom. Etter regjeringsskiftet i 2013 ser det imidlertid ut til at prosjektet ble avsluttet. Fra 2012-2014 ble det avholdt Ungdommens storting som et prøvearrangement i regi av Stortinget. Dette prosjektet kan heller ikke ses videreført etter regjeringsskiftet i 2013.

Kjell Ingolf Ropstad (KrF)

Svar

Kjell Ingolf Ropstad: Jeg deler representantens syn på at ungdoms meninger må komme frem og bli hørt, og jeg er glad for at alle landets kommuner nå skal ha ungdomsråd. Det er viktig at barn og unges stemme blir vurdert.
Det er i dag ikke et fast ungdomsråd på nasjonalt nivå, men mitt departement inviterer årlig ungdomsrepresentanter fra alle fylker til Dialogforum. Disse kommer fra ulike fylkeskommunale ungdomsråd, ungdomsting og lignende. Her får ungdomsrepresentantene anledning til å diskutere de sakene de er opptatt av direkte med barneministeren. Ungdommene melder selv opp saker de vil ta opp, og mitt departement fungerer som sekretariat for dialogmøtet. Det er ulike departementer til stede avhengig av sakslisten.
De siste årene har ungdomsrepresentantene ønsket å ta opp saker som gjelder skole, psykisk helse, deltakelse og medvirkning, press og klima. Innspillene tas med i departementenes arbeid, og noen av dem har også gitt utslag i konkrete tiltak, som for eksempel rapporten "Livsmestring i skolen", skrevet av LNU på oppdrag fra Barne- og likestillingsdepartementet.
I Granavolden-plattformen har regjeringspartiene slått fast at vi ønsker å "sette ned et ungdomspanel som skal gi råd til regjeringen i aktuelle saker som for eksempel integrering, psykisk helse og frafall i videregående skole". Jeg er godt i gang med oppfølgingen av dette punktet.