Skriftlig spørsmål fra Julia Wong (A) til kommunal- og moderniseringsministeren

Dokument nr. 15:1446 (2018-2019)
Innlevert: 11.04.2019
Sendt: 12.04.2019
Besvart: 25.04.2019 av kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland

Julia Wong (A)

Spørsmål

Julia Wong (A): Hvordan vil kommunal- og moderniseringsministeren sikre finansiering av og økonomisk forutsigbarhet for frivillige organisasjoner i forbindelse med regionreformen?

Begrunnelse

Flere frivillige organisasjoner, deriblant Frivillighet Norge, har uttrykket bekymring for svekket finansieringen av frivillig sektor som et resultat av fylkessammenslåinger etter regionreformen. En del av bekymringen omhandler nedprioritering av frivillig sektor for å ivareta lovpålagte tjenester i trange fylkeskommunebudsjett. Det er knyttet stor usikkerhet til mulig reduksjon av tilskuddsordninger i dagens fylkeskommuner før sammenslåing. Trøndelag fylkeskommune har eksempelvis utarbeidet en felles tilskuddsordning.

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: Frivillighet har en sentral plass i regjeringens plattform, og i Meld. St. 10 (2018–2019) Frivilligheita – sterk, sjølvstendig, mangfaldig har regjeringen satt fire frivillighetspolitiske mål: Bred deltakelse, en sterk og uavhengig sektor, en forenklingsreform for frivilligheten og en samordnet statlig frivillighetspolitikk.
Et grunnleggende prinsipp for frivillighetspolitikken er frivillighetens selvstendighet. Offentlige myndigheter skal bidra med forutsigbare rammebetingelser og forenkling, men setter ikke mål for frivilligheten. Det gjør frivilligheten selv.
Også i fylkeskommunene utgjør frivilligheten et viktig bidrag til kvalitet og mangfold. Frivilligheten er en arena for deltakelse, fellesskap og mestring. Samtidig er frivilligheten en aktør i velferdssamfunnet. Frivillig aktivitet finner sted i lokalsamfunnene. I Meld. St. 10 (2018–2019) påpeker regjeringen at det er viktig med en aktiv lokal frivillighetspolitikk.
Fylkeskommunene har i samråd med den lokale frivilligheten frihet til selv å utforme sin frivillighetspolitikk ut fra lokale behov. Jeg er trygg på at både dagens fylkeskommuner og de nye fylkeskommunene fra 1.1.2020 selv anerkjenner og ser betydningen av frivillighet for lokalt engasjement, fellesskap, integrering og kulturell og demokratisk bevissthet. Jeg har tillit til at de beste løsningene utvikles lokalt, i samspillet mellom frivilligheten og lokale myndigheter. Det er derfor viktig at de frivillige organisasjonene og fylkeskommunen har dialog om utforming av frivilligheten.