Skriftlig spørsmål fra Kristin Ørmen Johnsen (H) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:1372 (2018-2019)
Innlevert: 01.04.2019
Sendt: 02.04.2019
Besvart: 08.04.2019 av kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande

Kristin Ørmen Johnsen (H)

Spørsmål

Kristin Ørmen Johnsen (H): Kan en be om at Kulturdepartementet sier noe om tidsplan og i hvilken form Stortinget får saken til behandling?

Begrunnelse

Spørsmål til Kulturministeren angående planlagt prosess for det videre arbeidet med Regionreformen på kulturområdet.
I forbindelse med komiteens behandling av St. 8 (2018-2019) "Kulturens kraft. Kulturpolitikk for framtida", bes det om en nærmere redegjørelse og konkretisering for hvordan prosessen for hvilke oppgaver som skal overføres til fylkeskommunene vil være. Det bes om informasjon om hvordan medvirkning fra regionale og nasjonale folkevalgte skal være og hvordan Stortinget skal involveres i prosessen.
I Meldt. St. 6 (2018-2019) "Oppgaver til nye regioner", varslet regjeringen en ambisjon om at fylkeskommunene skal få et større ansvar for kulturoppgaver som ledd i regionreformen. I tilknytning til arbeidet med Meld. St. 8 (2018-2019) "Kulturens kraft. Kulturpolitikk for framtida", har kulturdepartementet vurdert hvilke virkemidler som best sikrer nasjonale hensyn i kulturpolitikken, samtidig som det åpnes opp for lokale og regionale prioriteringer i tråd med regionreformens formål.
Det er i meldingen stadfestet at oppgaveoverføringer fra staten til fylkeskommunene skal være kulturpolitisk begrunnet og bidra til å nå nasjonale kulturpolitiske mål. Det er videre slått fast at et viktig kriterium for å fastsette hvilke oppgaver som skal overføres til fylkeskommunene på kulturområdet, er den lokale og regionale forankringen til institusjonen, organisasjonen, aktiviteten eller arrangementet.

Trine Skei Grande (V)

Svar

Trine Skei Grande: De nasjonale kulturpolitiske målene som presenteres i kulturmeldingen skal i større grad vise at kulturpolitikken er en nasjonal satsing der virkemidler og tiltak på både statlig, fylkeskommunalt og kommunalt nivå inngår. For å oppnå god sammenheng i den nasjonale kulturpolitikken er det nødvendig å forbedre dialogen mellom forvaltningsnivåene. Som oppfølging av den vedtatte regionreformen vil vi gjennomføre drøftinger med hver enkelt fylkeskommune om hvilke oppgaver på kulturområdet som skal overføres fra 1.1.2021. Drøftingene vil ta utgangspunkt i prinsippene som nå er til behandling i Stortinget i kulturmeldingens kapittel 13 Organisering og ansvarsdeling.
I brev av 26. mars 2019 har jeg invitert fylkeskommunene til et felles oppstartsmøte for de forestående drøftingene av oppgavedelingen på kulturområdet. Møtet vil finne sted 21. mai på Gardermoen, altså kort tid etter at Stortinget har berammet avsluttende behandling av kulturmeldingen. I dette møtet vil jeg tydeliggjøre et mandat for de forestående drøftingene av ansvars- og oppgavedelingen og redegjøre for videre prosess og fremdrift. KMD, KS og Sametinget har mottatt kopi av brevet til fylkeskommunene, og er invitert til å delta i møtet.
Etter det innledende møtet vil Kulturdepartementet initiere drøftingsmøter med hver enkelt fylkeskommune ihht. ny regionstruktur. Det planlegges for 11 separate møter i perioden juni/ august. Videre vil Kulturdepartementet anmode fylkeskommunene om bistand til å arrangere bredt anlagte drøftingsmøter i sin region med involvering av relevante aktører (kommuner, institusjoner, organisasjoner etc.). Disse møtene må gjennomføres innen utgangen av 2019.
Resultatet av drøftingene vil således kunne være gjenstand for politisk behandling i fylkeskommunene i forkant av statens ordinære budsjettprosess for 2021. Regjeringens ambisjon er å legge frem for behandling i Stortinget et godt utredet konkret forslag som er omforent med fylkeskommunene.
Det tas sikte på at Stortinget skal få et helhetlig forslag til behandling i Kommuneproposisjonen for 2021, og at endelig beslutning om konkrete oppgaveoverføringer og budsjettkonsekvenser legges frem for Stortingets behandling i budsjettproposisjonene for 2021.
Jeg mener at dette er en involverende og demokratisk modell som sikrer medvirkning fra både regionale og nasjonale folkevalgte politikere.