Ketil Kjenseth (V): Hva er bakgrunnen for gjeldende begrensninger i regelverk og støttebeløp til solcelleanlegg for el-produksjon fra Enova, og hva kan gjøres for at det skal bli enda enklere og mer fristende for enda flere å installere solcellepaneler på taket?
Begrunnelse
Sola er en miljø- og klimavennlig energikilde som kan høstes og benyttes lokalt. Solenergi har potensiale til å bli den viktigste fornybare energikilden i fremtiden, og vi ser nå en sterk vekst i bruk av solenergi på verdensbasis. Også her i Norge er ressursgrunnlaget godt nok til at det er fornuftig å bygge solenergianlegg.
Solenergi er en form for energiproduksjon som medfører små naturinngrep, strøm og varme produseres der den skal brukes og uten tap i strømnettet. Det er en god løsning både for eksisterende og nye bygg, med minimale driftskostnader og vedlikehold etter installering.
Enova har en etablert støtteordning med inntil 28 750 kr i tilskudd for solcellepaneler (el-produksjon). I 2018 ble det innvilget støtte til vel 800 søkere av solproduksjonsanlegg. Potensielt er det 1,5 millioner ene- og tomannsboliger i Norge som lett kan benytte seg av Enova-støtten for solceller. I tillegg kommer frittstående fritidsboliger.
Rekkehus, kjedehus, boligblokker og bofellesskap omfatter ytterligere om lag 1 million boliger, der det i dag i liten grad installeres solcellepaneler.
Låvetak er et annet segment med stort potensiale, men hvor det så langt har vært få søknader om støtte fra Enova.