Skriftlig spørsmål fra Cecilie Myrseth (A) til samfunnssikkerhetsministeren

Dokument nr. 15:1224 (2018-2019)
Innlevert: 14.03.2019
Sendt: 14.03.2019
Besvart: 22.03.2019 av samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde

Cecilie Myrseth (A)

Spørsmål

Cecilie Myrseth (A): Næringslivet på Svalbard er i endring. Mens gruvedrift var største sysselsetter tidligere, jobber stadig flere nå i reiselivsnæringen, en næring som rekrutterer mange utenlandske arbeidstakere med svak grad av organisering. "Lov om allmenngjøring av tariffavtaler" gjelder ikke på Svalbard.
Vil statsråden se nærmere på muligheten for et særskilt regelverk for Svalbard, f.eks. i form av en egen forskrift som kan gjøres gjeldende for Longyearbyens planområde, for å sikre gode lønns- og arbeidsvilkår?

Begrunnelse

Stadig flere arbeidstakere på Svalbard og i Longyearbyen jobber innen reiselivsnæringen, og Arbeiderpartiet er opptatt av å sikre at man innen disse voksende næringene på øygruppa tilbyr de ansatte ryddige og gode arbeids- og lønnsvilkår, som f.eks. ivaretar den ansattes forhold til arbeidstid og overtid. For å ivareta dette, er spørsmålet om det kan vurderes en egen forskrift til "Lov om allmenngjøring av tariffavtaler" som kan ivareta arbeidstakere f.eks. innen det geografiske området som dekker Longyearbyen planområde.

Ingvil Smines Tybring-Gjedde (FrP)

Svar

Ingvil Smines Tybring-Gjedde: Spørsmålet her gjelder lovverket om lønnsforhold i arbeidslivet, og jeg har derfor også fått innspill fra arbeids- og sosialministeren til besvarelsen av spørsmålet ditt.
Svalbard ligger inn under Arbeidstilsynets tilsynsområde. Etaten har de senere år gjennomført en rekke tilsyn i flere næringer på Svalbard. Dette gjelder også reiselivsnæringen i Longyearbyen og Barentsburg. Flere av virksomhetene har fått pålegg. Reiselivsnæringen er i stadig utvikling, med blant annet guider som er utenlandske og engasjert på sesongkontrakter. Arbeidstilsynet planlegger å intensivere sin veilednings- og tilsynsaktivitet overfor denne bransjen i 2019.
På bakgrunn av mistanker om sosial dumping og andre kritikkverdige forhold ved enkelte virksomheter, har dessuten Arbeidstilsynet, Sysselmannen på Svalbard og Skatteetaten fra høsten 2018 innledet et samarbeid med sikte på å samordne tilsyn og kontroller overfor utvalgte virksomheter i Longyearbyen.
Det fremgår av Granavolden-plattformen at regjeringen vil legge til rette for et levedyktig lokalsamfunn på Svalbard. Som minister med ansvar for svalbardsaker er jeg opptatt av å sikre en god samfunnsutvikling i Longyearbyen. Ordnede forhold i arbeidslivet er et viktig element i en god samfunnsutvikling, og lønns- og arbeidsvilkår er en del av rammeverket som ligger til grunn for næringsutviklingen på Svalbard. Fra regjeringens side følger vi derfor nøye med på denne utviklingen og på hvilke nye spørsmål som nå oppstår. Det er herunder naturlig å vurdere om det er behov for å endre på deler av rammeverket som regulerer samfunns- og arbeidslivet.