Skriftlig spørsmål fra Carl-Erik Grimstad (V) til helseministeren

Dokument nr. 15:1138 (2018-2019)
Innlevert: 04.03.2019
Sendt: 04.03.2019
Besvart: 12.03.2019 av helseminister Bent Høie

Carl-Erik Grimstad (V)

Spørsmål

Carl-Erik Grimstad (V): Vil helseministeren medvirke til at personell ved Samisk Nasjonal kompetansetjeneste – psykisk helse og rus (SANKS), i enkelte akutte tilfeller, skal kunne gi refusjonsbasert behandling til samiske pasienter i Sverige og Finland i stedet for at disse pasientene må oppsøke senteret i Karasjok?

Begrunnelse

I flere tilfeller betraktes det som mer hensiktsmessig for pasientene og deres pårørende - og samfunnet rundt dem - at terapeutene reiser til pasientene. Det gjelder særlig krisesaker hvor mange mennesker er involverte - slik som suicid, ulykker og lignende. Det gjelder også saker hvor hele familien og / eller flere familier er involverte. SANKS vil kunne gi best faglig kvalitet på sitt tilbud ved å tilby hjelp der hvor pasientene/pårørende bor og lever. Det betraktes som særlig viktig å ta hensyn til konteksten til dem som trenger hjelp. Sannsynligheten for at alle involverte vil komme til behandling er liten når de må reise langt. Det vil etter SANKS’ mening også være en samfunnsøkonomisk og miljømessig gevinst ved at en til to terapeuter reiser, i stedet for at mange mennesker må foreta reisene.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Jeg har innhentet informasjon fra Helse Nord RHF om saken.
Norsk helsepersonell har i utgangspunktet ikke autorisasjon til å yte helsehjelp i andre land. Samisk nasjonal kompetansetjeneste for psykisk helsevern og rus (SANKS) har tilfang av pasienter fra hele Nordkalotten, men kan ikke yte helsehjelp utenfor rikets grenser. Dette gjelder også de terapeuter ansatt i SANKS som har svensk autorisasjon, som ikke kan yte helsehjelp i Sverige uten at det er inngått særskilt avtale om dette.
Det eksisterer i dag samarbeidsavtaler mellom Helse Nord og Region Jämtland Härjedalen. Behandlingsbehovet skal utredes i pasientens hjemland og behandling kan bare skje etter gyldig henvisning fra avtalepart. Denne samarbeidsavtalen gir ikke anledning til å yte helsehjelp utenfor rikets grenser.
Helse Nord er positiv til å ta imot samiske pasienter fra hele Nordkalotten, men det må skje innenfor forsvarlige juridiske rammer og avtaler mellom landene. Helse Nord har samarbeid med Sverige og Finland gjennom samarbeidsmøtet Nordic Health Across Borders, der forrige møte ble arrangert 28. februar 2019. Helse Nord har i dette samarbeidet meldt inn behovet om en samarbeidsavtale mellom Helse Nord og Norrbotten og Västerbottens län om tilbudet til samiske pasienter. Det ble enighet om å utrede muligheten for avtaler som også kan gi anledning til å oppsøke pasienter på tvers av landegrensene.