Skriftlig spørsmål fra Espen Barth Eide (A) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:1094 (2018-2019)
Innlevert: 27.02.2019
Sendt: 27.02.2019
Besvart: 28.02.2019 av olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg

Espen Barth Eide (A)

Spørsmål

Espen Barth Eide (A): I Dagens Næringsliv den 27.2.2019, kan vi lese at statsråden i sitt åpningsinnlegg på Climitkonferansen den 26.2.2019, sier, sitat: "Vi vil demonstrere fangst av CO2 enten fra sementindustrien eller fra avfallsforbrenning."
Kan statsråden bekrefte at Regjeringen nå har fattet en beslutning om at det kun blir ett CCS-prosjekt som videreføres?

Begrunnelse

Arbeiderpartiet har ved flere anledninger uttrykt bekymring for den usikkerheten som har oppstått rundt de viktige norske prosjektene for CO2-fangst og lagring. Regjeringen har gjentatte ganger skapet forsinkelser for prosessen og usikkerhet om gjennomføringen. Derfor var det positivt at beslutningen om å gå videre med prosjektene ved Norcems sementfabrikk i Brevik og Fortum Oslos anlegg på Klemetsrud, ble bekreftet under behandlingen av statsbudsjettet for 2019 i Stortinget. Samtidig er det beklagelig at Regjeringens engasjement i prosessen har vært uforutsigbar. Dette er både dårlig næringspolitikk og dårlig klimapolitikk. Derfor er det helt avgjørende at veien videre innebærer tydelighet, forutsigbarhet og kontinuitet i CCS-prosjektene, da målet er å få på plass ny og viktig teknologi for de store utslippskuttene.
Jeg minner om at karbonfangst- og lagring (CCS) ikke bare er et spørsmål om disse to konkrete prosjektene. CCS kan også vise seg å være helt avgjørende for petroleumsbransjens fremtid i Norge, ettersom teknologien også vil kunne brukes til omdanning av naturgass til utslippsfri hydrogen. Det er også derfor av strategisk betydning for Norge at vi lykkes i denne satsingen.

Kjell-Børge Freiberg (FrP)

Svar

Kjell-Børge Freiberg: Granavolden-plattformen sier at regjeringen vil bidra til å utvikle teknologi for fangst, transport og lagring av CO2 og har ambisjon om å realisere en kostnadseffektiv løsning for fullskala CO2-håndteringsanlegg i Norge, gitt at dette gir teknologiutvikling i et internasjonalt perspektiv. Vi har arbeidet med fullskalaprosjektet siden 2014 og la sist dette fram for Stortinget i Prop. 85 S (2017-2018). Norcem og Fortum Oslo Varme gjennomfører nå forprosjektering av CO2-fangst ved sine anlegg samtidig som Equinor og deres partnere Shell og Total gjennomfører forprosjektering av et CO2-lager. Forprosjekteringen vil redusere risikoen i prosjektet og ytterligere avklare mulighetene for hvordan prosjektet kan bidra til at CO2-håndtering utbredes raskere. Parallelt med forprosjekteringen forhandler vi med industriselskapene om utformingen av det statlige bidraget som skal til for å realisere prosjektet.
Når forprosjektering er fullført og ekstern kvalitetssikring gjennomført, vil regjeringen vurdere om et demonstrasjonsprosjekt bør realiseres. Dersom regjeringen beslutter å realisere prosjektet vil det da også tas stilling til om det skal realiseres ett eller to fangstanlegg. Regjeringens vurdering vil legges frem for Stortinget. Det er således ikke korrekt at Regjeringen har konkludert med at det kun blir ett CCS-prosjekt som eventuelt skal gjennomføres.