Marit Knutsdatter Strand (Sp): Hvordan vil statsråden sikre en rettferdig fordeling av de 262 millioner kronene på statsbudsjettet for 2019 som er øremerket innføring av bemanningsnorm i barnehagene, og hvordan vil statsråden sikre at alle barnehager er i stand til å innfri bemanningsnormen per 1.august 2019?
Begrunnelse
Over revidert nasjonalbudsjett for 2018 ble det satt av 100 millioner kroner som var øremerket til å innfri bemanningsnormen. Midlene ble fordelt med 60 prosent til private barnehager og 40 prosent av potten til kommunale barnehager. 139 private barnehager mottok 431.654 kroner, og 86 kommunale barnehager mottok 465.116 kroner. Barnehagene som fikk midler fikk like mye uavhengig av om de hadde 6,06 i bemanning eller 7,5, og barnehager som har kuttet for eksempel i kurs og kompetanseheving for de ansatte, vedlikehold eller leker og utstyr til barna for å innfri normen, opplevde at de ble straffet for å ha kommet i mål.
Over statsbudsjettet for 2019 ble det satt av ytterligere 262 millioner kroner i øremerkede midler til bemanningsnorm i barnehagene, men halvannen måned inn i nytt regnskapsår er fortsatt ikke fordelingen av disse midlene kjent.
Status per 15.12.2018 er at det fortsatt går 86.100 barn i barnehager som ikke innfrir bemanningsnormen Stortinget har vedtatt. Ifølge både KS og PBL er ikke bemanningsnormen finansiert.
Viser også til vedtak 802, 31. mai 2018 der
«Stortinget ber regjeringen i sitt videre arbeid med reguleringen av barnehagesektoren se på modeller i finansieringssystemet som så langt som mulig ivaretar et mangfold av barnehager og barnehageeiere, samt reduserer etterslepet i tilskuddsgrunnlaget overfor private barnehager».
Særlig utfordrende er situasjonen for de enkeltstående private barnehagene. Ifølge Forskrift om tildeling av tilskudd til private barnehager får private barnehager tilskudd basert på gjennomsnittlige kostnader til kommunale barnehager to år tilbake i tid. Det betyr at kommuner med loven i hånd kan bemanne opp i de kommunale barnehagene slik at de innfrir normen innen fristen 1. august 2019, mens de private barnehagene må vente til 2021 for å få finansiering til å gjøre det samme.
Gjennom vinteren har det vært en rekke mediesaker om problemene dette skaper. I flere kommuner fører manglende finansiering til at de utsetter bemanningsnormen i alle barnehager, andre kommuner tar av vikarbudsjettene for å finansiere normen. Flere private barnehager har meldt om stort utfordringer. Mange private barnehager budsjetterer med underskudd og frykter for sin videre eksistens dersom de ikke får midler til å innfri normen.