Skriftlig spørsmål fra Kristian Torve (A) til helseministeren

Dokument nr. 15:1018 (2018-2019)
Innlevert: 19.02.2019
Sendt: 19.02.2019
Besvart: 27.02.2019 av helseminister Bent Høie

Kristian Torve (A)

Spørsmål

Kristian Torve (A): Når kan St. Olav forvente å få fullfinansiert det økte ansvaret de antas å få?

Begrunnelse

St. Olav kan som følge av flere kommunesammenslåinger i Trøndelag over natta få utvidet sitt opptaksområde, og dermed ansvar for akuttberedskapen for flere pasienter, uten at det følger penger med endringen. Det er et ønske om at hver enkelt kommune sokner til ett lokalsykehus.
Endring av finansiering i opptaksområdene for helseforetakene anslås å ta hele fire år, selv om det har vært kjent at endringene skal skje. Pasientene vil derimot komme tidligere.
Dersom dette blir vedtatt, må st. Olav ta på seg en oppgave uten å få betaling. Det bekymrer både ansatte og direktør ved sykehuset, hvor sistnevnte uttaler til Adresseavisen 4. januar at de allerede i dag har en vanskelig økonomisk situasjon ved St. Olav.
Endringen kan innebære 50-60 millioner kroner i tapte inntekter for St. Olav.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Helse- og omsorgsdepartementet har innhentet informasjon fra Helse Midt-Norge RHF om saken. Stortinget har vedtatt en kommunereform som innebærer sammenslåinger av kommuner på tvers av grensene mellom opptaksområdene for helseforetak i Helse Midt-Norge. Helse Midt-Norge RHF opplyser at faglige råd og ønsker fra kommunesektoren er tydelige på at grensene mellom opptaksområder for helseforetak, kommunegrenser og regioner for kommunesamarbeid på helseområdet i størst mulig grad bør samsvare. Helse Midt-Norge RHF vurderer dette som det beste for pasientene både av hensyn til god akuttberedskap, et helhetlig tilbud på tvers av forvaltningsnivåer og effektiv utnyttelse av offentlige ressurser.
Som en konsekvens av dette har styret i Helse Midt-Norge RHF satt i gang en prosess med justering av opptaksområdene. Det er lagt som premiss at kommunenes ønsker om organisering skal gis betydelig vekt i vurderingen. Dersom endringene medfører betydelige økonomiske konsekvenser for ett eller flere av helseforetakene har styret i Helse Midt-Norge RHF bedt om at tidsbegrensede økonomiske overgangsordninger vurderes.
Endringer av opptaksområdene er fortsatt under utredning i dialog mellom det regionale helseforetaket, helseforetakene og kommunene. Helse Midt-Norge RHF opplyser at det arbeides med å vurdere konsekvensene av nødvendige endringer, og ev. finne nødvendige overgangsordninger som ikke svekker noen av helseforetakenes evne til å gjennomføre nødvendig omstilling. I tillegg til en eventuell finansiell overgangsordning vurderes også mulighetene for overføring av andre oppgaver som bidrar til å opprettholde aktivitets- og finansieringsgrunnlaget ved berørte sykehus, og dermed også reduserer de økonomiske konsekvensene.
Helse Midt-Norge RHF opplyser at en ev. endring av opptaksområder vil skje med så god tid til forberedelse som mulig innenfor rammene av kommunereformen. Styret i Helse Midt-Norge RHF vedtok oppstart av prosessen i desember 2018, med en intensjon om å fatte vedtak om endring i juni 2019, etter høringsrunde, og med ikrafttredelse samtidig med hoveddelen av kommunesammenslåingene fra 1.1.2020.