Sigrid Simensen Ilsøy (Sp): Etter endringene i Folketrygdloven som trådte i kraft 01.01.18 viser NAV sin statistikk at det er en sterk nedgang i antall mottakere av arbeidsavklaringspenger, og at tallet på uføretrygdede stadig øker. De nye unntaksreglene i AAP-ordningen gjør det vanskeligere å utvide tiltaksperioden utover 3 år. Dette rammer også ungdom.
Vil statsråden vurdere å utvide unntaksregelen for arbeidsavklaringspenger for å hindre at ungdommer som trenger oppfølging utover 3 år for å evne og stå i jobb, blir uføretrygdet?
Begrunnelse
Stadig flere unge trenger bedre og tettere oppfølging enn tidligere for å klare å komme seg i jobb. En av endringene som ble vedtatt i Folketrygdloven og trådte i kraft 01.01.18 var å redusere den ordinære varigheten for utbetaling av arbeidsavklaringspenger (AAP) fra 4 til 3 år. Dette for å gi insentiv om at tiltakene måtte bli bedre og mer målretta samt komme i gang tidligere. Det er vanskeligere å komme inn i eller tilbake til arbeidslivet jo lenger en står utenfor.
For ungdom som er ferdig med eller er falt ut av videregående skole og som har rett til AAP forventes det av dagens lovverk at disse skal være «ferdig avklart» i 22 års alderen. Statistikken viser at også stadig flere av disse i denne aldersgruppa blir uføretrygdet. Sykdom, handikap eller psykiske lidelser gjør at flere ungdommer trenger lenger tid for å modnes. Mer livserfaring og større perspektiv kan utgjøre forskjellen på om du greier å stå i jobb selv med angst eller problemer med relasjoner.
De som jobber med denne aldersgruppen opplever at nødvendig modenhet først kan komme i 25 års alderen og at det i praksis er vanskelig å finne hjemmel til å få utvidet tiltaksperioden utover 3 år med AAP med de nye unntaksreglene. NAV opplever nå at stadig flere unge, helt ned i 22 års alderen blir permanent uføretrygdet fordi de ikke får mer enn 3 år med AAP. Dette er hverken bra for individet eller samfunnet og det må være et mål om at ordningen skal bidra til å hjelpe flest mulig unge inn i arbeidslivet.