Skriftlig spørsmål fra Leif Audun Sande (A) til arbeids- og sosialministeren

Dokument nr. 15:842 (2018-2019)
Innlevert: 29.01.2019
Sendt: 30.01.2019
Besvart: 11.02.2019 av arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie

Leif Audun Sande (A)

Spørsmål

Leif Audun Sande (A): Hvor mange av de EØS-borgerne som er bosatt i et annet EØS-land enn Norge og som jobber her, har ansettelsesforholdet sitt til bedriften i hjemlandet og arbeidsforholdet regulert av hjemlandets arbeidsmiljølovgivning (med unntak for de bestemmelsene som fremgår av Forskrift om utsendte arbeidstakere), og hvor mange er det som er bosatt i annet EØS-land enn Norge og som jobber i Norge i utenlandsk eller norsk bedrift, som har ansettelsesforholdet og arbeidsforholdet regulert av norsk arbeidsmiljølovgivning?

Begrunnelse

Viser til tidligere spørsmål 15:739 som jeg ikke føler jeg har fått et sikkert svar på. Dere sier at i 3 kvartal 2018 var det en beholdning på 8.120 lønnstakere som ble rapportert inn til skatteetaten utland og at dere vurderer dette til å i hovedsak å være utsendte arbeidstakere.
Jeg spør en gang til hvordan dere kan vite det slik skjemaet som det rapporteres på er utformet. Utstasjonerte arbeidstakere er som kjent arbeidstakere som er ansatt i bedriften i hjemlandet og som har regulert ansettelse- og arbeidsforholdet sitt etter hjemlandets lover og avtaler. Jeg synes at det er merkelig at denne gruppen utgjør nesten hele gruppen som rapporteres inn. Hvor bli det da av alle de som bor i hjemlandet og er ansatt i norsk eller utenlandsk bedrift i Norge.

Anniken Hauglie (H)

Svar

Anniken Hauglie: Utsendte arbeidstakere er arbeidstakere som jobber midlertidig på et tjenesteoppdrag i Norge, men som er ansatt i en virksomhet etablert i et annet EU/EØS-land. I utgangspunktet er det hjemlandets regler som regulerer lønns- og arbeidsvilkårene, men når det gjelder arbeidstid, HMS, ikke-diskriminering og ferie, er det norsk rett som gjelder.
I tillegg er det slik at på områder hvor vi i Norge har allmenngjorte tariffavtaler, er det disse tariffavtalene som regulerer lønns- og arbeidsvilkårene til alle som arbeider innenfor disse områdene, uavhengig av hvor den enkelte arbeidstaker er ansatt. Tariffnemnda har fastsatt allmenngjøringsforskrifter for følgende ni områder: Bygg, elektro, renhold, overnatting/-servering/catering, skips- og verftsindustrien, jordbruk og gartnerier, fiskeindustribedrifter, godstransport på vei og persontransport med turbil.
I mitt forrige svar til representanten Sande, opplyste jeg om at det i 3. kvartal 2018 var en beholdning på 8 120 lønnstakere fra et annet EØS-land som ble rapportert til Skatteetaten utland, og jeg tolket dette som en tilnærming til volumet av utsendte arbeidstakere fra andre EØS-land.
Hvis man hadde kunnet trekke ut den andelen av disse som jobber i overnevnte allmenngjorte områder, ville man kunne hatt en tilnærming til den to-delingen du etterlyser. Etter det jeg kan se, er en slik todeling ikke mulig. Grunnen er at Skatteetaten utland ikke har informasjon om yrke på de innrapporterte lønnstakerne fra andre EØS-land.