Svein Roald Hansen (A): Vil finansministeren sørge for at det også rapporteres på resultatene av eierdialogen SPU ha med selskaper om mulige brudd på etiske retningslinjer eller andre forhold SPU legger til grunn i sin eierskapsutøvelse?
Begrunnelse
I de årlige stortingsmeldingene og Statens Pensjonsfond rapporterer regjeringen utførlig om økonomiske resultater i foregående år. Det rapporteres også om utelukkelser av selskaper etter råd fra etikkrådet og andre siden av SPUs eierskapsutøvelse. Videre rapporteres det i meldingen på antall eierskapsmøter osv.
Siden SPU også benytter eierdialog med selskaper for å søke å korrigere selskapenes adferd som kan være i strid med SPUs ulike retningslinjer, vil det være nyttig om også Stortinget gjøres kjent med i hvilken grad disse eierdialogene fører til ønsket atferdsendring i selskapene.
I NBIMs egne dokumenter om eierskapsutøvelse er det eksempler på en slik rapportering. I dokumentet for 2017 beskrives f eks dialogen med Eni SpA og Royal Dutch Shell Pic om oljeutslipp og miljøforhold i Nigerdeltaet og virksomheten til gruveselskapet AngloGold Ashanti Ltd i Ghana som etter initiativ fra finansdepartementet i 2013 skulle følges over 5 år.
Både Eni og Shell rapporterer om framskritt, og SPU skriver at de ser positivt på de rapporterte forbedringene, og vil fortsette å følge opp utviklingen.
Et annet eksempel er oppfølgingen av risikoen for grov korrupsjon med EniSpA og Saipem SpA etter at selskapene på anbefaling av Etikkrådet ble satt under observasjon. I møter med selskapene er SPU blitt informert om arbeidet med å bekjempe korrupsjon og at man opplever at begge selskaper er opptatt av å håndtere korrupsjonsrisiko.
Dette er informasjon som også bør inn i de årlige meldingene til Stortinget om fondet, slik at Stortinget har mulighet for å se hvordan de ulike forventningsdokumentene og fondets ulike virkemidler for å påvirke selskapenes adferd fungerer i praksis og over tid.