Skriftlig spørsmål fra Sheida Sangtarash (SV) til helseministeren

Dokument nr. 15:775 (2018-2019)
Innlevert: 21.01.2019
Sendt: 21.01.2019
Besvart: 25.01.2019 av helseminister Bent Høie

Sheida Sangtarash (SV)

Spørsmål

Sheida Sangtarash (SV): Etter mange års erfaring med ambulante fødsler, har Danmark nå gått tilbake til en rett på to liggedøgn for alle førstegangsfødende. Dette er viktig erfaring for Norge å bruke, nå som vi går i motsatt retning. I Norge har kvinner rett til å ligge på barsel til amming er etablert, noe som ofte tar opp til 2-3 liggedøgn, samtidig planlegges det nye store sykehusbygg for hjemreise allerede etter 6 timer.
Hvordan mener statsråden at dette samsvarer med dagens barselretningslinjer?

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Det er riktig at liggetiden i Norge etter fødsel er blitt kortere, men det er først og fremst i perioden 1999–2008 at liggetiden har gått ned. I denne perioden ble liggetiden redusert med ett døgn, fra 4,1 til 3,1 døgn. Jeg viser til St. meld. nr. 12 (2008-2009) En gledelig begivenhet som den rødgrønne regjeringen la fram i 2009, hvor det framgår at medisinsk kunnskap og erfaring tilsier at det ikke er nødvendig med et langt sykeleie etter en normal fødsel.
Tall fra Folkehelseinstituttet viser at gjennomsnittlig liggetid etter fødsel nå er 2,8 døgn, og at denne tiden har vært ganske stabil de siste fem årene. Liggetiden for førstegangsfødende er 3,2 dager, dvs. lengre enn minstestandarden som den danske regjeringen nå innfører.
I Norge gjøres det en individuell vurdering av liggetid. Det innebærer at tidspunktet for utskrivning fra sykehus etter fødsel skal tilpasses kvinnens og det nyfødte barnets behov, og skal besluttes i samråd med kvinnen. I Helsedirektoratets nasjonale faglig retningslinje for barselomsorgen framgår det at tidspunkt for hjemreise skal vurderes på et bredt grunnlag – blant annet hensynet til amming/ernæring, som representant Sangtarash viser til.
Sangtarash viser videre til at nye store sykehusbygg planlegger for hjemreise allerede etter 6 timer. Jeg viser til mitt svar på spørsmål nr. 1285 i fjor, der jeg redegjorde for kapasitet ved bygging av nye føde- og barselavdelinger. I mitt svar, basert på innspill fra helseregionene, framgår det at alle helseforetak følger Helsedirektoratets nasjonale retningslinje vedrørende hjemreise, og at tidlig hjemreise skjer etter spesielt ønske fra kvinnen. Tidlig hjemreise fordrer at kommunen har klart å bygge opp en god jordmortjeneste som kan ta dem imot.
Oppsummert er liggetiden for førstegangsfødende i Norge lengre enn de to døgnene som den danske regjeringen innfører. I Norge tilpasses liggetiden individuelt – ut fra kvinnens og barnets behov. Alle helseforetak opplyser at de følger Helsedirektoratets nasjonale faglige retningslinje vedrørende hjemreise.