Skriftlig spørsmål fra Kari Elisabeth Kaski (SV) til kommunal- og moderniseringsministeren

Dokument nr. 15:670 (2018-2019)
Innlevert: 03.01.2019
Sendt: 04.01.2019
Besvart: 11.01.2019 av kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland

Kari Elisabeth Kaski (SV)

Spørsmål

Kari Elisabeth Kaski (SV): Nylig viste Dagsavisen til at antallet ledere ved Folkehelseinstituttet hadde økt med om lag 20 prosent samtidig som man nedbemannet med 20 prosent som følge av blant annet regjeringens såkalte ABE-reform.
Har statsråden noen oversikt som viser utviklingen i antall ledere per medarbeider innen statsforvaltningen de siste årene?

Begrunnelse

Regjeringen har gjennom den såkalte ABE-reformen påført statlige institusjoner store ostehøvelkutt over flere år, under dekke av at dette skal gi en mer effektiv forvaltning. I eksempelet fra Folkehelseinstituttet, som også har fått ekstra kutt, ser vi at dette i praksis har ført til kutt blant de som gjør jobben, mens ledelsesnivået eser ut. Samtidig ser vi også svært høye lønninger i staten. Et av de groveste eksemplene ser vi i helseforetakene. I august 2018 skrev NRK om veksten i lønnen til styreleder i Helse Nord som nå er på 2 082 000 kroner. Til sammenligning tjener statsministeren 1 680 277. I mars 2018 kunne vi lese at i Helse Sør-Øst hadde 133 av de i alt 141 lederne en årslønn på over en million kroner, og at gjennomsnittslønnen var på i overkant av 1,3 millioner. I 2015 kom det nye retningslinjer som viste til at lederlønningene i staten skal være konkurransedyktige, men ikke lønnsledende.

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: Regjeringen har ikke tilgang til tall som kan gi et tilstrekkelig korrekt svar på spørsmålet. Vi har ikke data om hvor mange ansatte den enkelte leder har i staten. Dette skyldes at vi ikke har en registrering av alle organisatoriske enheter i staten. Vi har heller ikke tilstrekkelig gode data for statsforvaltningen samlet sett. Fra 2015 ble statlige arbeidsgivere pålagt å rapportere yrke. Før dette ble det rapportert på stillingskoder. Endringen i rapporteringen gjør at det foreløpig ikke lar seg gjøre å oppgi tall over utviklingen i antallet ansatte per leder. Det gjenstår fortsatt en del arbeide med å kvalitetssikre rapporteringen av yrke ved innføringen av a-ordningen i 2015. En bedre yrkesrapportering i a-ordningen kan på lengre sikt gi et bedre grunnlag for å besvare ditt spørsmål.
Jeg vil samtidig fremheve den enkelte virksomhets selvstendige ansvar for å være godt organisert. Gjennom program for bedre styring og ledelse har denne regjeringen redusert antall mål og krav til underliggende virksomheter. Dette har vært vellykket, og jeg vil videreutvikle en praksis der virksomhetene har store frihetsgrader. Statlige virksomheter har et selvstendig ansvar for å organisere egen virksomhet og sørge for at forholdet mellom antallet ledere og ansatte er optimalt for å løse sine oppgaver. Regjeringen har tillit til at virksomhetene selv finner den rette balansen.