Skriftlig spørsmål fra Tove-Lise Torve (A) til helseministeren

Dokument nr. 15:585 (2018-2019)
Innlevert: 13.12.2018
Sendt: 14.12.2018
Besvart: 20.12.2018 av helseminister Bent Høie

Tove-Lise Torve (A)

Spørsmål

Tove-Lise Torve (A): Hva kan regjeringen bidra med av ekstraordinære tiltak for å avhjelpe den kritiske økonomiske situasjonen i Helse Møre og Romsdal, og vil statsråden vurdere å styrke helseforetakets økonomi i forbindelse med revidert statsbudsjett?

Begrunnelse

Økonomien ved mange av landets sykehus er svært krevende. Helseforetaket i Møre og Romsdal har over lengre tid slitt med en meget anstrengt økonomi. Siste nytt fra helseforetakets styre er at det må kuttes 200 årsverk innen sju uker. Dette er svært alvorlig og oppleves dramatisk for de som arbeider ved sykehusene.
Det er grenser for hvor mye man kan effektivisere uten at det går utover pasienter, pårørende og ansatte. Denne grensen oppleves overskredet for lenge siden av de som arbeider ved sykehusene i Møre og Romsdal, da det allerede er kuttet kraftig i driftsbudsjett og antall årsverk.
Den svært krevende økonomiske situasjonen i Helse Møre og Romsdal er ekstraordinær og må møtes med ekstraordinære tiltak. Helseforetaket må tilføres friske midler. Arbeiderpartiet mener sykehusene er underfinansiert, og foreslår i sitt alternative statsbudsjett å styrke sykehusøkonomien med 1,65 milliarder mer enn regjeringen.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Helse- og omsorgsdepartementet forholder seg til Helse Midt-Norge, som rapporterer på status for sine helseforetak. Helse Møre og Romsdal har over flere år brukt mer penger enn de økonomiske rammene fra Helse Midt-Norge har gitt rom for. Vedvarende underskudd i Helse Møre og Romsdal utgjør et problem også for de andre helseforetakene i Helse Midt-Norge. Det er styrets oppgave å påse at driften av helseforetaket skjer innenfor de økonomiske rammer som har satt. Jeg har merket meg at styret i Helse Møre og Romsdal nå har stilt nye og strenge krav om å gjøre noe med overforbruket i foretaket. Jeg er i tillegg kjent med at Helse Midt-Norge har gitt foretaket rom for å gå med negativt resultat og stiller regional likviditet til disposisjon i forbindelse med byggingen av nytt sykehus.
Regjeringen har styrket budsjettene til sykehusene årlig siden 2014, og for 2019 styrker vi sykehusbudsjettene totalt med 1 350 mill. kroner. Det er Helse Midt-Norge som har ansvar for å fordele de økonomiske rammene fra staten på det enkelte helseforetak i regionen. Jeg har ingen planer om å endre på dette. Det er flere helseforetak som står overfor omstillingsutfordringer framover. For at modellen skal fungere, må helseforetakene styres innenfor de økonomiske rammene som stilles til disposisjon.