Marius Meisfjord Jøsevold (SV): Hvordan vil regjeringen finansiere fylkeskommunen for økt lærlingtilskudd?
Begrunnelse
Regjeringen skryter av sin egen satsing på yrkesfag, og når de skal ta æren for det høye antallet nye lærlinger, lister de blant annet opp økt lærlingtilskudd som én av deres tre største yrkesfaglige meritter. De to andre er krav til lærlinger i offentlige anbud, som kommuner og fylkeskommuner selv har utviklet gode anbudsregimer siden 2014 for å ivareta, og til sist en egen strategi for lærlinger i statlig virksomhet. Hvert enkelt av disse er viktige verktøy, men i sum er denne verktøykassa skrekkelig slunken til å ligge på regjeringsnivå. Og bekymringen for fagopplæring begynner der regjeringens virkemidler slutter.
For i dag er regjeringens vilje til å strupe fylkes-Norge, større enn evnen til å finansiere fagopplæring. Ta for eksempel Telemark eller Nordland fylkeskommune, begge tradisjonelle «yrkesfag-fylker». Statens overføringer til fylkeskommunene baserer seg blant annet på antall ungdom mellom 16-18 år i fylket. I disse fylkene er andelen 16-18-åringer dessverre synkende. Det betyr at regjeringen gir fylket mindre penger totalt, og mindre til skole. Men til tross for et antatt synkende elevgrunnlag, formidler vi stadig flere lærlinger ut i bedrift. Og dette er helt uavhengig av størrelsen på lærlingtilskuddet eller rekruttering av nye lærebedrifter. Det er rett og slett på grunn av etterspørselen etter fagarbeidere.
Dette er i seg selv en gladnyhet. Å få voksne gjennom opplæringsløpet med et fagbrev i enden, utgjør en stor forskjell for hver enkelt fagarbeider, og gjør at flere står trygt i arbeidslivet. Og flere fagarbeidere er helt nødvendig for produktiviteten i den norske økonomien. Å få voksne ut i lære er derfor et viktig samfunnsoppdrag for et hvilket som helst forvaltningsnivå.
Men dette skaper også et stort gap mellom inntekter og utgifter. For regjeringens vilje til å finansiere yrkesfagene gjenspeiler ikke dette viktige samfunnsoppdraget. I 2019 er det antatte gapet på omlag 20 millioner kroner bare i Telemark. Dette er dobbelt så mye som hele regjeringens økning av lærlingtilskuddet for hele landet.