Inger Helene Vaaten (A): Hvordan vil regjeringen jobbe for å komme nærmere målet om økt likestilling i arbeidslivet og hvilke tiltak vil dere gjennomføre for å redusere deltid og fremme heltidskultur, verdsette kvinnedominerte bransjer høyere, komme nærmere målet om likelønn og få flere kvinner inn i lederstillinger på alle nivåer?
Begrunnelse
Det er fortsatt store lønnsforskjeller mellom kvinner og menn, i dag tjener kvinner 87 kr av hver 100-lapp menn tjener. Går vi tilbake til årtusenskiftet tjente kvinner 83,50 kroner av hver 100-lapp menn tjente. Lønnsgapet er altså redusert med 3.50 kroner på 18 år. Med den utviklingen vi har hatt fram til i dag vil det å tette lønnsgapet ta minst 40-50 år.
Det er også flest kvinner som jobber deltid. i følge SSB-statistikk fra 2017, jobber godt over dobbelt så mange kvinner deltid enn menn. 27 prosent kvinner og 12 prosent menn for å være konkret.
Fortsatt troner menn på toppen når det kommer til fordelingen av lederstillinger. 65 prosent menn og 35 prosent kvinner er ledere i staten, 7 av 10 menn er ledere i privat sektor og kun 22 prosent kvinner når helt til topps i næringslivet i Norge. Kun seks av 48 nyansatte toppledere har vært kvinner etter 2016. I tillegg tjener kvinnelige ledere nær 20 prosent mindre enn mannlige ledere i følge COREs Topplederbarometer for 2018.
Til tross for at kvinner har høyere utdanningsnivå enn menn, vedvarer forskjellene i lønn og fordeling av lederstillinger.
Det kan ha sammenheng med at kvinner og menn fortsatt tar tradisjonelle yrkes- og karrierevalg og at kvinnedominerte bransjer og yrker verdsettes lavere enn mannsdominerte bransjer og yrker.
Skal vi oppnå likestilling i arbeidslivet, må det settes inn tiltak som møter de ulike likestillingsutfordringene.