Skriftlig spørsmål fra Tom-Christer Nilsen (H) til næringsministeren

Dokument nr. 15:237 (2018-2019)
Innlevert: 25.10.2018
Sendt: 26.10.2018
Besvart: 02.11.2018 av næringsminister Torbjørn Røe Isaksen

Tom-Christer Nilsen (H)

Spørsmål

Tom-Christer Nilsen (H): Hvordan vil regjeringen bidra til at hverdagen for små og mellomstore bedriftene blir enklere, slik at de kan vie all sin tid til å gjøre nettopp det de skal: drive bedrift og skape verdier?

Begrunnelse

De små og mellomstore bedriftene (SMB) utgjør mer enn 99 prosent av alle bedrifter i Norge, og 47 prosent av de ansatte i privat sektor. De står samlet for en stor del av verdiskapningen i landet – nær 700 milliarder kroner. Små og mellomstore bedrifter er viktig for norsk økonomi, for omstillingsevne og for lokalt samfunnsliv, og skaper store ringvirkninger. Bedriftene kjøper fra underleverandører, kjøper tjenester, leier lokaler, og betaler skatt. Det skaper ringvirkninger i form av inntekter til andre bedrifter og inntekter til kommunene og staten. SMB-er og store selskaper lever i et gjensidig avhengighetsforhold. Store selskap ville ikke klart å levere sine varer og tjenester uten gode leveranser fra SMB-er. For SMB-ene er store selskaper og offentlig sektor viktige kunder som skaper trygghet for virksomhetene. Bedriftene utgjør i mange tilfeller forskjellen mellom levende og fraflyttede bygder, forskjellen mellom lokalsamfunn og ferieøyer. De har stor betydning i et nettverk med større bedrifter, fordi de er viktige underleverandører og samarbeidspartnere. Sammen står disse nettverkene for en viktig del av norsk innovasjon, vekst og verdiskaping.
Fremover blir det avgjørende å skape nye jobber. Befolkningen vår blir eldre, og statens utgifter til helse og pensjoner øker. Samtidig minker oljeinntektene våre. Arbeid står for ¾ av nasjonalformuen vår, og ved å jobbe mer og smartere enn vi gjør i dag vil vi finansiere velferden vår i fremtiden.
Både for by og land, både for dagens og fremtidens generasjoner er det avgjørende at vi har politikk som legger til rette for bedriftene, for at de skal få beholde de ansatte de har, og for at de skal kunne ansette flere. En god generell nærings- og arbeidslivspolitikk viktig også for disse bedriftene. Dette er politikk som skaper forutsigbarhet for bedriftene, som stimulerer til grønn konkurransekraft og bærekraftige løsninger, og som gjør at flere kommer i arbeid.
For i bedrifter med mer enn hundre ansatte kan ledere delegere til fagansvarlige i langt større grad enn det som er mulig for de mindre bedriftene. De små og mellomstore bedriftene har færre ressurser og de samme personene må fylle flere roller samtidig. Derfor er det viktig at det legges til rette for at hverdagen blir enklere for de små og mellomstore bedriftene, slik at de kan vie all sin tid til å gjøre nettopp det de skal: drive bedrift og skape verdier.

Torbjørn Røe Isaksen (H)

Svar

Torbjørn Røe Isaksen: Regjeringen ønsker å gjøre det så enkelt som mulig for bedriftene å skape flere jobber. Å gjøre hverdagen til små og mellomstore bedrifter enklere er et høyt prioritert område for regjeringen. Disse bedriftene bidrar til vekst, verdiskaping og trygge lokalsamfunn over hele landet, og er grunnstammen i norsk næringsliv.
Det er viktig for næringslivet å kunne bruke så mye som mulig av sin tid på kjernevirksomheten. Jeg mener derfor at det er viktig å fortsette å prioritere forenklinger for næringslivet. Små og mellomstore bedrifter står i all hovedsak overfor de samme krav blant annet til rapportering som større bedrifter, men de har færre ressurser å bruke på det. De har sjelden, som spørsmålsstiller selv skriver, eget personell dedikert til slike oppgaver, så forenklinger som reduserer administrative byrder er relativt mer verdt for små bedrifter.
I de siste årene er det gjennomført forenklinger for næringslivet til en verdi av 15 milliarder kroner årlig. Denne summen representerer ressurser, både tid og penger, som norske bedrifter heller kan bruke på det de selv ønsker, for eksempel på å utvikle næringsvirksomheten sin.
Det er gjennomført en rekke forenklingstiltak som har bidratt til effektivisering for de minste bedriftene. For eksempel kan rapporteringspliktige endringer i et aksjeselskaps liv, fra oppstart til avvikling, utføres elektronisk. Regjeringen har gjennomført forenklet skattemelding for næringsdrivende med enkle skatteforhold, modernisert og forenklet aksjeloven, gjennomført forenklinger i plan- og bygningsloven og i bokføringsregelverket. Regjeringen har forenklet merverdiavgiftsreglene for importører, og reglene for offentlige anskaffelser slik at det blir lettere for små og mellomstore bedrifter å delta i dette markedet. Elektronisk tinglysing er tilgjengelig hele døgnet, og det er gjennomført samlet og digital rapportering av lønn, arbeidsgiveravgift og skattetrekk (a-ordningen). Oppfølgingen av langtidssykemeldte er gjort mindre byrdefullt, ved at det er fjernet krav om rapportering og overflødige dialogmøter. Fritak fra kravet om årsberetning er også noe som betyr mye for småbedriftene.
Jeg er opptatt av at næringspolitikken gir svar på virkelige problemer for virkelige bedrifter. Derfor fortsetter regjeringen arbeidet med forenklinger for næringslivet med full styrke, og da særlig forenklinger som kommer små og mellomstore bedrifter til gode. Vårt mål er å kutte årlige kostnader med ytterligere 10 milliarder kroner i denne stortingsperioden. Dette er et ambisiøst mål, og vi har konkrete planer for hvordan dette skal gjennomføres.
Et viktig trekk ved forenklingsarbeidet fremover vil være å ta i bruk ny teknologi og digitale løsninger. Dette vil gi sømløse og effektive prosesser samt bidra til omstilling og økt konkurransekraft for både næringsliv og forvaltning. I tillegg vil dette gi bedre kontrollmuligheter for myndighetene og redusere omfanget av svart økonomi.
Full digitalisering av rapporteringen fra næringslivet og en bedre service fra forvaltningen vil fremover gi store besparelser, mer effektivitet, økt konkurransekraft og en mer moderne forvaltning. Vi vil bidra til at næringslivet i større grad får digitale tjenester i kommunene og fra alle sentrale statlige etater.
Vi skal oppfylle ambisjonen om "bare én gang". Målet er at informasjon i offentlig sektor skal gjenbrukes på tvers i forvaltningen, i stedet for at næringsdrivende må rapportere inn den samme informasjonen igjen og igjen. Dette krever en del innsats, men grunnlaget er lagt for bedre utnyttelse av data i offentlige registre. Brønnøysundregistrene gjør et viktig arbeid med å skaffe oversikt over og samordne informasjonen det offentlige sitter på og henter inn.
Vi gjennomgår også hvilke tilsyn næringslivet er underlagt, med mål om at tilsynsvirksomheten skal være så lite belastende som mulig. Det er også et mål at tilsynene koordineres, slik at flere tilsyn gjennomføres samtidig når det er mulig. På denne måten vil tilsyn forstyrre så lite som mulig av firmaets vanlige drift.
Privatpersoner har opplevd en klar forenkling av dialogen med myndighetene, spesielt rundt skatt. Skattemeldingen kommer ferdig utfylt, og det krever mye mindre tid og innsats å kontrollere at opplysningene stemmer og eventuelt korrigere, enn det tidligere gjorde når man måtte lete opp egne opplysninger, fylle inn på skjema og sende inn. Gjennomføring av Sirius-prosjektet vil gi en ny digital og dialogbasert skattemelding for både næringsdrivende, lønnstakere og pensjonister.
Dette er eksempler på noen problemstillinger og tiltak regjeringen vil prioritere fremover. Jeg er opptatt av å lytte til næringslivet, og det er svært viktig å ha god og løpende dialog med både bedrifter og organisasjoner i dette arbeidet. Som eksempel kan jeg nevne at Nærings- og fiskeridepartementet inviterte en rekke organisasjoner til innspillsmøte om forenklinger i september, hvor vi mottok mange nyttig synspunkter på hva som fungerer, og hva som ikke fungerer like godt. Dette fører til at kvaliteten på tiltakene og våre vurderinger heves, og total tid for gjennomføring reduseres.
Regjeringen skal legge frem en strategi for små og mellomstore bedrifter før sommeren 2019. I strategien vil vi synliggjøre regjeringens næringspolitikk for små og mellomstore bedrifter, og se nærmere på hvilke særskilte utfordringer og muligheter denne gruppen møter. Viktige tema i strategien, utover forenkling, er tilgang på kompetanse, tilgang på markeder og tilgang på kapital.