Skriftlig spørsmål fra Torleif Hamre (SV) til kunnskaps- og integreringsministeren

Dokument nr. 15:110 (2018-2019)
Innlevert: 11.10.2018
Sendt: 12.10.2018
Besvart: 18.10.2018 av kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner

Torleif Hamre (SV)

Spørsmål

Torleif Hamre (SV): Den ideelle Stiftelsen Krokeide ønsker å etablere en videregående skole i de ledige lokalene i den tidligere Feiringklinikken i Eidsvoll, med særskilt tilrettelagt tilbud til elever som ikke har fullført videregående opplæring. Dette forutsetter et «internattilskudd», og ved stiftelsen og i bygda var det håp om at dette ville bli omtalt i tekstdelen av forslaget til statsbudsjett.
Vil kunnskapsministeren støtte etablering av et slikt videregående skoletilbud i Feiring, med nødvendig oppfølging fra statlige myndigheter?

Begrunnelse

Bygningsmassen etter Feiring-klinikken står ledig etter at LHL i april flyttet sin virksomhet til nybygd sykehus på Jessheim. Eiendommen ligger ved Mjøsa i bygda Feiring i Eidsvoll kommune. Lokalene er fleksible og i god stand, og nå ønsker Stiftelsen Krokeide å bruke dem til en nystartet Feiring videregående skole – en skole for «ungdommer med psykiske og fysiske utfordringer» etter modell av Krokeide VGS sør for Bergen. Tilbudet vil nå de som av ulike årsaker ikke har fullført videregående skole, og tilbys elever som f.eks. har vært langtidssyke, har større lærevansker, sosial angst, har kommet ut fra en rusbehandling eller har andre bakgrunner som ikke så lett passer inn i vanlig, fylkeskommunal VGS. Skolen er godkjent av UDIR (som en skole for funksjonshemmede med hjemmel i privatskolelovens § 2-1, bokstav f), og vil organiseres og driftes på samme måte som søsterskolen ved Bergen. Det vil være 192 elevplasser, hvorav rundt 150 bor på internat på skolen. Skolen vil følge de samme læreplaner og eksamener som den fylkeskommunale skolen, og tilby studiespesialisering, helsefag, byggfag og påbygg. Dette er utdanninger vi vet samfunnet har økende behov for, og der det er gode muligheter for å kunne få jobb uten ytterligere høyere utdanning. En positiv lokal ringvirkning vil være et spesialpedagogisk kompetansemiljø som rektor ved fylkeskommunale Eidsvoll VGS ønsker velkommen, og som i neste omgang vil åpne for flere etableringer i andre deler av bygningsmassen. Stiftelsen Krokeide er en ideell, selveid stiftelse der alt eventuelt overskudd går tilbake til driften og ingen kan ta ut utbytte. Skolen ved Bergen drives med sunn økonomi og kan vise til solide resultater på gjennomført og bestått. Elevene som går ut i et lærlingeløp, følges også opp fra skolen. Suksessfaktorer ved Krokeide-modellen er undervisning i små grupper og et sosialmedisinsk team bestående av miljøterapeuter, fysioterapeuter, sykepleiere, ergoterapeuter, psykolog m.m. som tar vare på og aktiviserer elevene også utenfor skoletiden. Dette finansieres av det som noe feilaktig kalles internattilskudd. Dette er essensielt for at skolemodellen skal fungere. Internattilskuddet det søkes om til Feiring VGS vil med full drift og 192 elever på skolen være om lag 26 millioner kroner. Med et slikt tilskudd vil skolen starte med elevopptak og få sin oppstart høsten 2020. Besparelsene på arbeids- og sosialbudsjettet er sannsynligvis større. Utfordringen er å se dette i sammenheng. Hele prosjektet står og faller med internattilskuddet. Søsterskolen ved Bergen får allerede et tilsvarende tilskudd. Det viser at det er mulig å få til om det er politisk vilje, og at et slikt tilskudd ikke skaper presedens overfor andre private skoler.

Jan Tore Sanner (H)

Svar

Jan Tore Sanner: Feiring videregående skole i Eidsvoll ble 2. januar 2018 godkjent av Utdanningsdirektoratet etter friskoleloven § 2-1 andre ledd bokstav f) særskilt tilrettelagt opplæring for funksjonshemmede. Skolen er godkjent med 192 elevplasser. Feiring videregående skole har i tillegg søkt Kunnskapsdepartementet om et ekstraordinært tilskudd til drift av et sosial-medisinsk internat. De har søkt om 19 mill. kroner i 2020 og 28 mill. kroner årlig i påfølgende år.
Elevgruppen ved skolen vil være den samme som ved Krokeide videregående skole. Krokeide kan vise til gode resultater gjennom sitt helhetlige undervisningsopplegg. Det å kombinere særskilt tilrettelagt opplæring med tett sosial-medisinsk oppfølging bidrar til å gi elevene mestringsfølelse i både utdanningen og i samfunnet for øvrig. Tilbudet ved Krokeide og Feiring videregående skoler er viktige tilbud for elever med lærevansker og/eller psykiske utfordringer som har behov for særskilt tilrettelagt opplæring for å fullføre videregående opplæring.
Det er dyrere å drive friskoler med særskilt tilrettelagt opplæring for funksjonshemmede. Skolene for funksjonshemmede får etter loven dekket alle driftsutgifter ved statstilskudd, og de har som hovedregel ikke adgang til å ta skolepenger. Disse skolene får også ekstra tilskudd til læremidler.
Skolene for funksjonshemmede plikter likevel ikke å tilby internat. Internatdrift er dermed ingen del av skolevirksomheten, og utløser ikke statstilskudd etter friskoleloven. Det er noen skoler godkjent etter friskoleloven § 2-1 andre ledd bokstav f) som får et særskilt tilskudd. Krokeide videregående skole får et særskilt tilskudd til driften av internatet. I tillegg får Signo grunn- og videregående skole og Briskeby videregående skole et særskilt tilskudd for at de skal kunne opprettholde aktiviteten på samme nivå som før de ble godkjente som frittstående skoler.
Feiring videregående skole har et landsdekkende tilbud for funksjonshemmede elever, og jeg ser skolens ønske om å kunne tilby et helhetlig sosio-medisinsk tilbud for elevene. Friskoleloven gir imidlertid ikke hjemmel til å utbetale internattilskudd, og det finnes heller ingen bevilgning over Kunnskapsdepartementets budsjett for slike tilskudd. Feiring videregående skole har anledning til å kreve egenbetaling (internatpenger) fra de elevene som benytter seg av internatet. En eventuell egenbetaling til internat må holdes adskilt fra statstilskuddet, og det må presiseres at det ikke obligatorisk for elevene å bo på internatet for å kunne bli tatt inn ved skolen.
Dersom det skal gis et særskilt tilskudd til Feiring videregående skole må det vurderes på ordinær måte i arbeidet med statsbudsjettet for 2020.