Skriftlig spørsmål fra Steinar Reiten (KrF) til landbruks- og matministeren

Dokument nr. 15:36 (2018-2019)
Innlevert: 03.10.2018
Sendt: 04.10.2018
Besvart: 10.10.2018 av landbruks- og matminister Bård Hoksrud

Steinar Reiten (KrF)

Spørsmål

Steinar Reiten (KrF): Vil statsråden ta initiativ til at det kan gis dispensasjon for spredning av husdyrgjødsel uten nedmolding/nedfelling ut over den absolutte fristen 1. oktober i Forskrift om gjødselvarer mv av organisk opphav § 23 tredje ledd, gitt de spesielle forholdene som følge av tørken i sommer og en rekordvåt september måned, og raskt informere fylkesmannsembetene og kommunale landbrukskontorer om dette?

Begrunnelse

Det vises til Forskrift om gjødselvarer mv av organisk opphav § 23, nyhetsinnslag i nyhetsmorgen på NRK2 den 3. oktober og Landbruks- og matdepartementets vedtak av 31. august om midlertidig endring i Forskrift om gjødselvarer mv av organisk opphav. Som det framgår av § 23 tredje ledd i nevnte forskrift, så har kommunene hjemmel til ved kommunal forskrift eller enkeltvedtak å tillate spredning av husdyrgjødsel uten nedmolding/nedfelling fram til 1. oktober i kalenderåret så fremt klimatiske forhold og vannkvaliteten i kommunens vassdrag tillater det. På grunn av den ekstreme tørkesommeren har mange bønder som driver grovforbasert husdyrhold, ventet i det lengste med tredjeslåtten for å berge mest mulig for. En naturlig konsekvens er at siste runde med spredning av husdyrgjødsel også har blitt utsatt lenger enn vanlig, fordi tredjeslåtten må gjennomføres før en kan spre gjødsel på jordene. September måned har paradoksalt nok vært en av de våteste i manns minne, med nye nedbørsrekorder mange steder i landet. Sterkt vanntrukne jorder har derfor ytterligere bidratt til forsinket spredning av gjødsel mange steder.
I gjødselforskriftens § 23 andre ledd slås det fast at siste ordinære frist for gjødselspredning uten nedmolding / nedfelling er 1. september i kalenderåret. Etter vedtak i Landbruks- og matdepartementet den 31. august ble det gjort en midlertidig endring av denne bestemmelsen for inneværende år som flytter siste ordinære frist for slik gjødselspredning til 1. oktober. Dette er samme dato som kommunene forholder seg til som siste frist for gjødselspredning etter kommunal forskrift eller enkeltvedtak der bønder har søkt om dispensasjon fra datoen 1. september på grunn av ekstraordinære forhold. Fra ulike deler av landet meldes det nå om at bønder fremdeles ikke har fått spredt gjødsel og dermed tømt gjødsellagrene før vintersesongen, på grunn av sen tredjeslått etter tørkesommeren og rekordstore nedbørsmengder i september. Det haster med å få slått fast at kommunene i denne svært spesielle situasjonen kan gi dispensasjon for gjødselspredning uten nedmolding / nedfelling etter 1. oktober, men før væromslag til snø og frost. Undertegnede ber om at statsråden så snart som mulig tar et slikt initiativ for å avhjelpe den prekære situasjonen som mange bønder er kommet opp i når det gjelder tømming av gjødsellagre før vinteren setter inn.

Bård Hoksrud (FrP)

Svar

Bård Hoksrud: 2018 har vært en krevende vekstsesong for mange bønder, både med tørken i sommer og flere steder en våt september som vanskeliggjør spredning av husdyrgjødsel. I forskrift om gjødselvarer mv. av organisk opphav er det to frister for spredning av gjødsel:

1. Spredning med påfølgende pløying kan gjøres frem til 1. november.
2. Spredning uten påfølgende pløying kan gjøres frem til 1. september.

I august ble det gitt en generell utsettelse av fristen med én måned, fra 1. september til 1. oktober, for spredning av gjødsel uten påfølgende pløying for de kommunene i Sør-Norge som var hardest rammet av tørken. Dette ble gjort for å lette kommunenes arbeidsbelastning, da alternativet i disse områdene var å fatte enkeltvedtak i hver sak. Det ble ikke gjort en generell endring for Møre og Romsdal, men kommunene har mulighet til å fastsette lokale forskrifter med senere frist for spredning av gjødsel, innen 1. oktober. Flere kommuner i Møre og Romsdal har benyttet seg av denne muligheten.
Om bonden velger å pløye ned gjødsla når den blir spredd, er fristen for dette 1. november. Det er ikke gjort noen endringer med denne fristen.
Etter forskriftens § 31, tredje ledd, har kommunene i særskilte tilfeller hjemmel til å dispensere fra blant annet bestemmelsen om spredetidspunkt. Kommunene har altså et handlingsrom til å gi dispensasjon for spredning av husdyrgjødsel dersom forholdene tilsier det. Dispensasjoner etter § 31 må imidlertid fattes i form av enkeltvedtak, der kommunen vurderer hver sak for seg.
Begrunnelsen for de fastsatte fristene for spredning av husdyrgjødsel er blant annet hensynet til miljøet. Husdyrgjødsel er en viktig ressurs og plantenæring, men gjødsla kan også føre til miljøproblemer dersom gjødsla spres i perioder der planter ikke kan nyttiggjøre seg av næringsstoffene. Næringsstoffene kan da komme på avveie, noe som særlig medfører fare for forurensning til vann.
I noen områder av landet kan det i enkelte år med mye nedbør være utfordringer med å få spredt husdyrgjødsel innenfor de angitte fristene, noe som igjen medfører utfordringer med lagerkapasiteten til gjødsellagrene. I jordbruksoppgjøret 2018 ble det gjennomført flere konkrete tiltak for å bedre lagerkapasiteten for husdyrgjødsel. Det ble bestemt at det kan gis investeringsstøtte fra Innovasjon Norge (IBU-midler) til bygging av enkeltstående gjødsellager på eid areal, i tillegg ble det bestemt at det kan gis midler til etablering av tett dekke på gjødsellager over SMIL-ordningen. Det siste blant annet for å hindre at åpne lagre fylles med regnvann.
Regelverket for bruk og lagring av husdyrgjødsel er under revisjon. Klima- og miljøministeren og jeg har mottatt forslag til nytt regelverk fra direktoratene (Landbruksdirektoratet, Miljødirektoratet og Mattilsynet). Regelverket for spredning av husdyrgjødsel er noe jeg vil se særskilt på i det videre arbeidet.