Skriftlig spørsmål fra Siv Mossleth (Sp) til arbeids- og sosialministeren

Dokument nr. 15:2389 (2017-2018)
Innlevert: 28.09.2018
Sendt: 01.10.2018
Rette vedkommende: Kommunal- og moderniseringsministeren
Besvart: 08.10.2018 av kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland

Siv Mossleth (Sp)

Spørsmål

Siv Mossleth (Sp): I avtalen om regionreformen skaper de arbeidsrettslige problemstillingene uro i berørte virksomheter. Avtale vil innebære store konsekvenser for flere tusen arbeidstakere, eksempelvis i Statens vegvesen, i Kystverket og ved Fylkesmannsembetene.
Hva vil ministeren gjøre for å avklare og sikre de ansattes rettigheter i virksomheter som berøres av regionreformen?

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: Regionreformen innebærer at oppgaver og ressurser vil bli flyttet fra statlige virksomheter til de nye regionene, og den vil få personalmessige konsekvenser ved at arbeidstakere vil få endret sitt arbeidsforhold og kanskje også lokalisering av arbeidsplassen. Regjeringen er opptatt av ryddige og forutsigbare prosesser, og i tråd med Jeløyaerklæringen legger regjeringen stor vekt på at reformen skal gjennomføres i en tett og god dialog med arbeidstakernes organisasjoner.
De forskjellige oppgaveendringene vil være ulike av natur og det er ulike tidsløp. Som statsråd med ansvar for den overordnede arbeidsgiverfunksjonen i staten, legger jeg til grunn at reformen vil skje innenfor gjeldende lov og avtaleverk, og innenfor forutsigbare personalpolitiske rammer. Det er viktig for regjeringen å sikre at flest mulig kan ta del i arbeidslivet, og å forhindre at ansatte skyves ut på passive trygdeordninger i forbindelse med omstilling. Disse føringene er tatt inn i ”Intensjonserklæring om omstilling under trygghet”, som er vedlegg 3 til hovedtariffavtalene i staten.
Alle departementsområder og statlige virksomheter som vil bli berørt av reformen, vil ha et selvstendig ansvar for å påse at omstillingen blir gjennomført i tråd med lov og avtaleverk.