Skriftlig spørsmål fra Kjersti Toppe (Sp) til helseministeren

Dokument nr. 15:2374 (2017-2018)
Innlevert: 28.09.2018
Sendt: 28.09.2018
Rette vedkommende: Eldre- og folkehelseministeren
Besvart: 04.10.2018 av eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen

Kjersti Toppe (Sp)

Spørsmål

Kjersti Toppe (Sp): Kan statsråden informere om utviklingen av bruk av omsorgsstønad (tidligere omsorgslønn), hvordan har utbetalingene vært etter lovendringen ble gjennomført, hvordan er utviklingen i mottakere av stønad og hvordan er beløpsvariasjonene i utbetalingene?

Begrunnelse

Det vises til at Stortinget i forbindelse med behandling av PROP 49 L (2017-2017) ble gjort endringer i helse- og omsorgstjenesteloven med sikte på å samle og tydeliggjøre kommunens plikt til pårørendestøtte, og omsorgslønn ble endret til omsorgsstønad.

Åse Michaelsen (FrP)

Svar

Åse Michaelsen: Vi vet at pårørende utfører et omfattende omsorgsarbeid for sine nærmeste, og dermed også et viktig arbeid for samfunnet. Det er viktig for regjeringen å anerkjenne denne innsatsen, og å legge til rette for at pårørende blir sett og godt ivaretatt. Dette var også noe av bakgrunnen for regjeringens forslag til endring av helse- og omsorgstjenesteloven § 3-6, som nå samler og tydeliggjør kommunens ansvar overfor dem som har et særlig tyngende omsorgsarbeid. Etter bestemmelsen skal kommunen tilby nødvendig pårørendestøtte i form av avlastning, omsorgsstønad, opplæring og veiledning. Lovendringen innebærer at kommunen har fått en tydeligere plikt til å foreta en selvstendig vurdering av pårørendes behov og å fatte vedtak om tiltak. Dette skal sikre at det samlede tjenestetilbudet som utformes også ivaretar pårørendes behov.
Lovendringen trådte i kraft 1. oktober 2017, hvilket medfører at vi foreløpig har begrenset kunnskap til å kunne trekke konklusjoner om eventuelle endringer i utviklingen på dette området. Tall fra KOSTRA viser at det har vært en positiv utvikling i antall timer og antall mottakere av omsorgsstønad fra 2016 til 2017, uten at vi kan konkludere med at dette har en klar sammenheng med lovendringen. Vi vet imidlertid at det normalt vil ta noe tid for kommunene å innrette seg etter ny lovgivning, og dermed også noe tid før slike endringer kan gjenspeiles i statistikk.
For omsorgsstønad er det slik at det er kommunen som, ut fra en samlet helhetsvurdering av tjenestetilbudet som ytes den omsorgstrengende, avgjør hvilket nivå lønnen skal ligge på og varigheten av vedtaket. Fra Statistisk sentralbyrå har jeg blitt informert om at vi ikke har tall på disse utbetalingsbeløpene.