Skriftlig spørsmål fra Bjørnar Moxnes (R) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:2362 (2017-2018)
Innlevert: 27.09.2018
Sendt: 27.09.2018
Besvart: 04.10.2018 av utenriksminister Ine Eriksen Søreide

Bjørnar Moxnes (R)

Spørsmål

Bjørnar Moxnes (R): Synes utenriksministeren at det ved oppbringelse av skip i internasjonalt farvann i forbindelse med påståtte brudd på en sjøblokade, er akseptabelt og innenfor internasjonal rett at soldatene bruker omfattende vold med ribbeinsbrudd og elektrosjokk, samt at de ombordværende plyndres for verdisaker, kontanter, kredittkort, klær og utstyr?

Begrunnelse

Jeg konstaterer at utenriksministeren i sitt svar 31. august på mitt spørsmål 24. august (Dokument nr. 15:2102) ikke gjør forsøk på å svare på det jeg spør om. Jeg ga en relativt detaljert begrunnelse for spørsmålet. Begrunnelsen dreide seg i sin helhet om den omfattende voldsutøvelsen og plyndringen av dem som var om bord da det norskregistrerte og norskeide skipet MS Kårstein 29. juli ble kapret av israelsk marine i internasjonalt farvann utenfor Egypt. I selve spørsmålet spurte jeg om denne håndteringen av saken ikke gir grunnlag for protest, men ligger innenfor det man må tåle i henhold til internasjonal rett.
Svaret fra utenriksministeren dreier seg om noe helt annet, nemlig det hun kaller «stengningsregimet i Gaza» og om hvorvidt sjøblokaden av Gaza er lovlig.
For å gå mer rett på sak: Den totale mangel på vilje til å protestere eller mene noe offentlig om den omfattende voldsbruken og plyndringen av sjøfolkene og de andre om bord, gjør det nødvendig å spørre direkte om utenriksministeren synes at dette er en akseptabel atferd fra israelsk marine, og at den ligger innenfor internasjonal rett.

Ine Eriksen Søreide (H)

Svar

Ine Eriksen Søreide: Jeg viser til mine svar av 31. august, 14. august og 8. august på skriftlige spørsmål fra henholdsvis representantene Bjørnar Moxnes og Audun Lysbakken.
Som jeg der har gjort rede for, åpner folkeretten for at det under visse vilkår kan anvendes makt dersom mannskapet på en båt under oppbringelse motsetter seg dette. Det kreves samtidig at graden og omfanget av maktbruken skal være forholdsmessig, og begrenset til det som er nødvendig for å gjennomføre oppbringelsen.
Utenriksdepartementet noterer seg den informasjonen som har vært gitt av besetningen om bord på Kårstein, og har avtalt et møte med Ship to Gaza i sakens anledning. Departementet har også vært i kontakt med israelske myndigheter og notert seg deres saksfremstilling.