Skriftlig spørsmål fra Knut Arild Hareide (KrF) til utviklingsministeren

Dokument nr. 15:2247 (2017-2018)
Innlevert: 11.09.2018
Sendt: 12.09.2018
Besvart: 14.09.2018 av utviklingsminister Nikolai Astrup

Knut Arild Hareide (KrF)

Spørsmål

Knut Arild Hareide (KrF): Vil utviklingsministeren ta initiativ for å få til et internasjonalt samarbeid om fjerning av de norskproduserte utrangerte oljeinstallasjonene som utgjør en stor miljøtrussel på sokkelen utenfor Benin, og hvilke bidrag mener regjeringen at Norge bør bidra med i et slikt samarbeid?

Begrunnelse

I 1979 signerte det norske oljeselskapet Saga Petroleum en avtale med regjeringen i det vestafrikanske landet Benin om å utvikle oljefeltet Seme. Sagas utbygging på Semefeltet i Benin ble finansiert av norske banker, med statsgaranti fra Garantiinstituttet for eksportkreditt (Giek). Giek krevde at minst 70 prosent av leveransene til utbyggingen måtte komme fra norske selskaper. Samlet kom utgiftene kom opp i nærmere 900 millioner kroner.
Seme-feltet startet produksjonen i 1982. Men i 1985 sa regjeringen i Benin opp avtalen med Saga og sparket selskapet ut av landet. På dette tidspunktet skyldte Benin norske banker 550 millioner kroner, som landet ikke maktet å betale renter og avdrag på. I 1998 ble Seme-feltet stengt. I år 2000 slettet Norge gjelden til Benin, men i dag sitter fortsatt Bening igjen med en tikkende miljøbombe etter det mislykkede oljeeventyret. Myndighetene i Benin har flere ganger bedt Norge om hjelp til å rydde opp i oljemiseren fra 80-tallet.

Nikolai Astrup (H)

Svar

Nikolai Astrup: Miljøutfordringene i Guineabukten er en bekymring som deles av det internasjonale samfunn, og Benin har tatt dette opp med både Verdensbanken og FN-systemet. Verdensbanken har også vært engasjert i en miljøgjennomgang av Seme-feltet.
Oljeinstallasjonene på Seme–feltet utenfor Benin ble etablert av Saga Petroleum for snart 40 år siden. Benins myndigheter sa opp kontrakten med Saga i 1985, og oljeplattformene ble overtatt og drevet videre av andre internasjonale selskaper i over ti år. All Benins bilaterale gjeld til Norge som følge av satsingen på Seme-feltet ble slettet i 2003, og Norges direkte befatning ble da avsluttet.
Fra norsk side valgte vi likevel, på henvendelse fra Benin i 2009, å finansiere en konsulentstudie av det forlatte oljefeltet for å gi kunnskap til Benin om den potensielle miljøtrusselen som ligger der, noe som gjør at Benin har relevant fakta og er bedre rustet til å rydde opp. Studien ble utført av konsulentselskapet Poyry Energy. Oppdragsbeskrivelsen ble utarbeidet i samråd med Benins myndigheter.
Norge har også bidratt til å knytte kontakt mellom Benin og FNs miljøprogram UNEP, som det siste året har kartlagt ulike scenarier for sikring og nedmontering av hele eller deler av installasjonene. Norge er innstilt på å være med i videre diskusjon med Benin og det internasjonale samfunn om hvordan man sammen kan finne en god løsning i denne saken.