Sigbjørn Gjelsvik (Sp): Politidirektoratet, Økokrim og Kripos er kritisk til at Finanstilsynet ikke vil underlegge bitcoin- og kryptobransjen registrerings- og tilsynsordninger. Man mener åpenbart det haster med å styrke kontrollen av slik virksomhet.
Deler statsråden de underliggende etaters oppfatning om at det haster med å få kontroll med denne bransjen og anser han at Finansdepartementet og Finanstilsynet i denne saken er for tilbakeholdne?
Begrunnelse
Jeg har tidligere stilt spørsmål ved bakgrunnen for at Norge i motsetning til en del andre land i liten grad har valgt å regulere bitcoinfenomenet hvorpå statsråd Jensen har forsikret meg om at hun «følger utviklingen i bitcoin og andre kryptovalutaer fortløpende». Statsråd Jensen har også kunnet opplyse om at Finansdepartementet har løpende dialog med Norges Bank og Finanstilsynet om aktuelle spørsmål og problemstillinger knyttet til dette.
Bitcoin- og kryptobransjen har også en del aspekter ved seg som faller inn under justisministerens ansvarsområde. Det er ikke åpenbart at de innsikter og bekymringer man sitter med vedrørende bitcoin i denne sektoren reflekteres i de overveielser som gjøres i skjæringspunktet mellom Finansdepartementet, Norges Bank og Finanstilsynet. Den tydelige og omforente tilbakemeldingen som Finanstilsynet nå mottar fra justis- og politisektoren kan være en indikasjon på dette.
Jeg ønsker å høre justisministerens vurderinger rundt et fenomen som synes å ha fått relativt stor utbredelse i Norge og som til tross for sine implikasjoner for justis- og politisektoren synes å ha blitt håndtert mye ut fra premisser lagt av det finanspolitiske miljøet.
Bitcoin ble lansert allerede i 2009, men fikk først i fjor omfattende medieomtale. Det finnes etter min kjennskap ingen oversikt over i hvor stort omfang nordmenn eier bitcoin, men det er grunn til å tro at omfanget ikke lenger er ubetydelig. Bitcoin reiser en rekke problemstillinger, blant annet kan det være et egnet verktøy i forbindelse med terrorfinansiering, skatteunndragelse, hvitvasking og annen kriminell virksomhet samt elektronisk krigføring. Det har også potensiale til å utfordre nasjonalstatenes kontroll over det finansielle systemet og dets stabilitet, noe som også har beredskapsmessige implikasjoner.