Skriftlig spørsmål fra Steinar Reiten (KrF) til landbruks- og matministeren

Dokument nr. 15:2139 (2017-2018)
Innlevert: 28.08.2018
Sendt: 29.08.2018
Besvart: 05.09.2018 av landbruks- og matminister Bård Hoksrud

Steinar Reiten (KrF)

Spørsmål

Steinar Reiten (KrF): Vil statsråden ta initiativ til å instruere fylkesmannsembetene og landbruksdirektoratet som klageinstans om å bruke skjønn ved behandling av klagesaker angående overskridelse av søknadsfrister for produksjons- og avløsertilskudd i landbruket?

Begrunnelse

Det vises til oppslag i Bondebladet med publiseringsdato 30. august, der en bonde på Voss forsøkte å levere en søknad om produksjons- og avløsertilskudd to timer etter at søknadsfristen gikk ut. Han opplevde da at den elektroniske portalen var stengt og tok dagen etter kontakt med landbrukskontoret i hjemkommunen for å forklare situasjonen. En søknad om dispensasjon fra søknadsfristen ble avslått av fylkesmannen, og landbruksdirektoratet opprettholdt avslag på klagen. På generelt grunnlag synes det som en slik praksis er svært firkantet og helt uten rom for praktisk skjønn, når resultatet av et avslag i ytterste konsekvens kan bli at en selvstendig næringsdrivende går konkurs. Sett i lys av de ekstra problemene som tørkesommeren har påført mange bønder med avlingssvikt og sterkt økte kostnader, er det desto større grunn til å reise spørsmål ved en så paragrafstyrt praksis i landbruksforvaltningen.
Det er ingen tvil om at søknadsfrister for tilskudd er satt for å holdes, og at det påhviler den enkelte næringsdrivende å holde seg informert om disse fristene. Dette gjelder også søknadsfristen for produksjons- og avløsertilskudd, som er bekjentgjort i god tid på forhånd og på en fullt ut tilfredsstillende måte. Imidlertid er det flere mulige scenarier som kan medføre at en bonde overskrider fristen med noen få timer: Strømbrudd, forsinkelser i fergesamband og annen kollektivtrafikk, problemer med nettverksrutere og lignende forhold kan gjøre at elektroniske søknader ikke blir registrert fordi den elektroniske portalen lukkes på et gitt klokkeslett. I det konkrete tilfellet som beskrives i Bondebladet, var grising i fjøset og en lang arbeidsdag som strakk seg over midnatt grunnen til at søknadsfristen ikke ble overholdt.
Undertegnede mener at en ordning der en for eksempel setter som krav at landbrukskontoret skal varsles skriftlig innen 12 timer etter søknadsfristens utløp om at fristen ikke ble overholdt, og grunnen til dette, kan gi forvaltningen mulighet til å utvise skjønn i behandlingen av søknader om dispensasjon i ettertid. Den skriftlige henvendelsen fra bonden til kommunen kan da vedlegges søknaden som grunnlag for skjønnsutøvelsen.
Ved så korte overskridelser av søknadsfristen bør hensynet til den næringsdrivende og vedkommendes økonomiske situasjon veie tungt i forhold til nøyaktig overholdelse av angitte datoer og klokkeslett.

Bård Hoksrud (FrP)

Svar

Bård Hoksrud: Jeg har stor forståelse for at bonden kan synes at systemet er rigid, og at det kan være vanskelig å gå glipp av tilskudd fordi man ikke har søkt i tide. Samtidig er det slik at vi er avhengig av å sette frister for at bonden skal få søkt om og få utbetalt tilskudd.
Fristene for å søke produksjonstilskudd ble bestemt i jordbruksoppgjøret 2016. Partene ble da enige om at søknadsfristene 15. mars og 15. oktober skulle være absolutte, men at det skulle være mulig å endre innsendt søknad i 14 dager etter søknadsfristen, uten at det skulle medføre trekk i tilskuddet. Partene slo videre fast at det fortsatt skulle være mulighet til å dispensere fra søknadsfristene i særlige tilfeller, jf. Prp. 133 S (2015-2016).
Det er altså mulig å få levert inn søknaden senere enn fristen dersom bonden har en særlig grunn til det. Dette er en sikkerhetsventil ment for bønder som uforskyldt ikke rekker søknadsfristen. Typisk vil dette være der bonden ikke var i stand til å levere søknad på grunn av en ulykke, alvorlig sykdom, sykehusopphold eller lignende. Tilsvarende system praktiseres blant annet av Statens lånekasse for utdanning.
At søker for eksempel har glemt fristen eller det har kommet noe i veien på tampen, slik at søker ikke rakk å fylle ut søknaden i tide, vil vanligvis ikke være noe særlig tilfelle.
Jeg vil legge til at søknadssystemet åpner ca. to uker før søknadsfristen, og at søker dermed har god tid til å få levert søknaden. Alle foretak som søkte om produksjonstilskudd året før får også tilsendt en melding fra Altinn i forkant av hver søknadsperiode (i forkant av 1. mars/1. oktober), der Landbruksdirektoratet informerer om kommende søknadsomgang. Det blir samtidig gitt varsel på sms og/eller e-post om at foretaket har mottatt slik informasjon.
I forbindelse med kommende jordbruksoppgjør vil jeg ta spørsmålet om endringer i søknadsfristene opp med faglagene, og gjøre en vurdering av om det er behov for endringer sett i lys av erfaringene så langt.