Steinar Reiten (KrF): Vil statsråden ta nødvendige initiativ for å bringe klarhet i årsaken til at det i løpet av de siste 11 årene har vært et betydelig og konsistent misforhold mellom volumet av rapportert landet og importert rund torsk i forhold til innenlands konsum og eksport av sjømat basert på torsk som råvare?
Begrunnelse
Bladet Norsk Fiskerinæring har over flere år fulgt tallene for innrapportert volum av landet og importert fangst av torsk, og sammenholdt dette med tallene for innenlands konsum og eksport. Det er et vedvarende og betydelig misforhold i dette tallmaterialet: I løpet av årene fra 2007 til 2017 er det i gjennomsnitt rapportert 35 000 tonn mer torsk pr år til innenlands konsum og eksport enn samlet volum av landet og importert fangst. Dette utgjør til sammen 384 280 tonn i perioden 2007 - 2017. Til sammenligning er den norske totalkvoten for torsk i 2018 på om lag 350 000 tonn. (Kilde: Norsk Fiskerinæring nr. 5 - 2018, s. 69)
Fiskeridirektoratet har flere ganger blitt forelagt dette tallmaterialet, og har hver gang kommentert det på noenlunde samme måte:
o Det er vanskelig å regne volumet av ferdig foredlet sjømat tilbake til volumet av rund fisk. Omregningsfaktorene er kompliserte, og her kan det ligge mulige feilkilder.
o Eksportstatistikken bygger på eksportørenes egendeklarerte vektanslag av de produktene som eksporteres og er altså ikke underlagt offentlig kontroll på samme måte som volumet av landet og importert fangst.
o Det er vanskelig å beregne eksakt volumet av innenlandsk konsum. Tallmaterialet som bladet Norsk Fiskerinæring refererer til, gir likevel grunn til bekymring. I og med at Nofima i følge Sjømatrådet har utarbeidet bedre metodikk når det gjelder omregningsfaktorer fra bearbeidet til rund fisk, kan det se ut som om Fiskeridirektoratets henvisning til denne mulige feilkilden ikke lenger er like relevant. Det øker sannsynligheten for at det vedvarende og betydelige misforholdet i tallmaterialet kan skyldes underrapportering eller feil innveiing av fangst.
Hvis misforholdet i tallmaterialet i noen eller betydelig grad skyldes underrapportering eller uriktig innveiing av fangst, så er dette alvorlig i forhold til prinsippet om bærekraftig forvaltning av fiskeressursene - i dette tilfellet vår viktigste kommersielle villfisk-art torsken.
Ut fra de nevnte forhold er det derfor viktig at det snarest mulig bringes klarhet i hvorvidt det foregår underrapportering og/ eller uriktig innveiing i stor skala, eller om spriket i tallmaterialet hovedsakelig skyldes de mulige feilkildene som det henvises til fra Fiskeridirektoratet. En rask avklaring er viktig for å opprettholde tilliten til kontrollsystemet for innrapportert landet og importert fangst.