Ketil Kjenseth (V): Hva vil statsråden gjøre for at flere kommuner etablerer oppsamling av helseskadelig og klimafiendtlig deponigass fra deponier og gamle søppelfyllinger og slik også bidrar til å utsette for tidlig boligbygging oppå eller for nær disse?
Begrunnelse
Gamle søppelfyllinger og deponigass får fortsatt mye oppmerksomhet i media, nesten ti år etter at vi innførte forbud mot deponering av nedbrytbart avfall i Norge. Særlig gjelder dette i kommuner med befolknings- og boligvekst, som Sandnes og Skedsmo.
Det rettes berettiget oppmerksomhet mot gamle deponier som er regulert til eller bebygd med boliger eller allmennyttige bygninger. Deponigass kan skade både mennesker og bygninger i lang tid etter at de er stengt. I gamle fyllinger dannes det metan som er en aggressiv klimagass. I 1990 var klimautslippene fra deponier i Norge beregnet til over 2 mill. tonn CO2. I 2015 var disse redusert til 1 mill. tonn CO2, men som likevel utgjør om lag 2 prosent av Norges årlige klimautslipp. Mye tyder på at norske kommuner og avfallssektoren i liten grad vil redusere sine totale utslipp og heller ikke redusere helse- og miljøskade ved gamle deponier med den politikken og innsatsen de i dag setter inn.
Alt for få kommuner prioriterer i dag å sette inn tiltak for å redusere «svetting» av metan fra gamle fyllinger og deponier. Overraskende mange kommuner tillater også bygging av boliger oppå eller i nærheten av gamle deponier. I de fleste tilfeller fører dette til setningsskader, skader på bygg, eksempler på eksplosjoner knyttet til antenning av gassansamlinger i friluft samt luktplager fra avgasser.
Asker kommune har tatt grep for å fange opp «svetting» av metangass fra det gamle deponiet på Yggeset. Det samme har GLT Avfall IKS gjort ved sitt deponi i Dalborgmarka i Gjøvik kommune. Begge har installert oppsamling og fem såkalte Stirlingmotorer i rekke (i et containerrack). Med bruk av Stirlingmotor skjer forbrenningen av gassen utenfor gassmotoren. I forbrenningskammeret er det ingen bevegelige deler. Derfor vil eventuelle avsetninger fra de problematiske gassene i deponigassen ikke skade selve motoren. Stirlingmotorene kan utnytte ressursene fra deponiet i mange år, også når gassproduksjonen avtar – helt ned til 18 % metaninnhold.
Gassmotor eller gassturbin kan produsere varme til oppvarming eller strøm som kan selges på strømnettet. Installasjonen gir ikke store inntekter, men med støtte fra Enova og salg av strøm betaler den seg selv. I tillegg reduserer den klimagassutslipp og redusere faren for helse- og miljøskade betydelig. Svært få klimatiltak i Norge er så lønnsomme og effektive.
Det foreligger nå mye (digital) informasjon om antall deponier og fyllinger og hvor de er. Det finnes også mye informasjon om hvilke av disse som «svetter» mest metan og også hvilke som har størst utfordringer knyttet til setningsendringer i grunnen.
Her er det altså et stort rom for å etablere flere oppsamlingsanlegg og sette inn andre tiltak for å redusere klimagassutslipp, miljøskader og forebygge påvirkning på innbyggernes helse. Ett av tiltakene kan være å bidra til at ett eller flere av dagens oppsamlingsanlegg blir såkalte demonstrasjonsanlegg, slik at flere avfallsselskaper og kommuner kan få kunnskap om mulighetene.