Skriftlig spørsmål fra Solveig Schytz (V) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:1780 (2017-2018)
Innlevert: 08.06.2018
Sendt: 11.06.2018
Besvart: 19.06.2018 av klima- og miljøminister Ola Elvestuen

Solveig Schytz (V)

Spørsmål

Solveig Schytz (V): Hvordan vil statsråden sikre god framdrift i arbeidet med en helhetlig plan for Oslofjorden og hvordan vil statsråden ivareta gode prosesser for å involvere kommuner, fylker, forskningsmiljøer, innbyggere, frivillige organisasjoner og andre interessenter i dette arbeidet?

Begrunnelse

Områdene rundt Oslofjorden er det tettest befolkede området i landet og presset på fjorden som friluftsområde øker stadig med en sterk befolkningsvekst. Stortinget har vedtatt at det skal utarbeides en helhetlig plan for Oslofjorden for å ivareta både vern av sårbare økosystemer, fiskeriressurser og forvaltning av nasjonalparker, kulturminner og fjorden som rekreasjonsområde. Kysttorsken i Oslofjorden er særlig sårbar.

Ola Elvestuen (V)

Svar

Ola Elvestuen: Jeg var selv blant forslagstillerne da representantforslaget om en helhetlig plan for Oslofjorden kom opp på Stortinget i 2017, og er glad for at det ble enstemmig vedtatt at regjeringen skal legge fram helhetlig plan for Oslofjorden – med mål om at fjorden skal oppnå god miljøtilstand, restaurere viktige naturverdier, fremme et aktivt friluftsliv og ivareta det biologiske mangfoldet i fjorden. Klima- og miljødepartementet fikk 23. april 2018 anmodningsvedtak nr. 575 (2017-2018) oversendt for oppfølging, og arbeidet med saken i departementet er i gang. Oslofjorden må sikres som viktig ressurs for friluftsliv og rekreasjon for befolkningen. Samtidig må vi ivareta økosystemet i fjorden, som er variert og spesielt, slik at framtidige generasjoner kan ha like stor glede av fjorden som vi har i dag. Derfor er jeg glad for at vi nå skal lage en helhetlig plan for Oslofjorden som kan gi en god, bærekraftig bruk av fjorden. Som nevnt i mitt innlegg under behandlingen av saken i Stortinget den 5. april, vil jeg for å skape en god basis for arbeidet, framskaffe en oversikt over tilgjengelig kunnskap og hva vi trenger av ytterligere kunnskapsinnhenting for at Oslofjorden kan forvaltes i et helhetlig perspektiv. Jeg er samtidig opptatt av at alle brukerne av fjorden blir involvert i arbeidet med utformingen av den helhetlige planen.
Jeg arbeider derfor nå nettopp med hvordan det kan skapes gode prosesser for å involvere berørte parter. Jeg ser også på hvordan vi kan sikre en effektiv framdrift i arbeidet med helhetlig plan for Oslofjorden.
Å utvikle en helhetlig plan for Oslofjorden vil være et omfattende arbeid, og jeg har som mål at planen skal være ferdig utarbeidet innen sommeren 2020. At arbeidet med planen pågår skal ikke være til hinder for at kunnskapsbaserte og gode tiltak iverksettes umiddelbart.
Jeg legger til grunn at planen skal omfatte sjø- og kystområdene fra svenskegrensen til fylkesgrensen mot Agder. Kommuner, fylker og brukere av fjorden i hele dette området vil derfor bli involvert i arbeidet med planen. For å skape et felles grunnlag for arbeidet, vil jeg så snart som mulig invitere til en bred oppstartskonferanse. Mitt mål med en slik konferanse er at den både starter en felles og bred involvering av brukerne av fjorden, konkretiserer hvilke utfordringer vi står overfor og viser hvordan de kan løses gjennom en helhetlig plan. Innspillene på konferansen vil danne et viktig grunnlag for mitt valg av vei videre, inkludert beslutning om hva slags type plan som skal utarbeides og videre organisering av arbeidet med planen. Som nevnt i mitt innlegg i Stortinget, er tiltak for ivaretakelse av kysttorsken i Oslofjorden også blant de temaer som jeg mener må opp tidlig i oppfølgingen av denne saken.