Skriftlig spørsmål fra Maria Aasen-Svensrud (A) til forsvarsministeren

Dokument nr. 15:1685 (2017-2018)
Innlevert: 29.05.2018
Sendt: 30.05.2018
Besvart: 06.06.2018 av forsvarsminister Frank Bakke-Jensen

Maria Aasen-Svensrud (A)

Spørsmål

Maria Aasen-Svensrud (A): Vil forsvarsministeren sikre at Marinemusikken blir videreført på det nivået de var når kompromissvedtaket om langtidsplanen ble gjort?

Begrunnelse

Marinemusikken har gjennom de siste 20-30 årene nærmet konstant vært i fare for å bli kraftig redusert eller nedlagt. Gjentatte ganger har det blitt fremmet kutt- eller nedleggingsforslag. Dette var også realiteten i forbindelse med langtidsplanen for Forsvaret.
Som en del av kompromisset om langtidsplanen ble det imidlertid bestemt at Marinemusikken i Horten skulle videreføres.
Nå har Forsvarsdepartement besluttet å redusere Forsvarets musikk, og dermed forsvinner 8 musikerstillinger og 4 fagdirektørstillinger. Som et resultat av vedtaket mister Marinemusikken to musikerhjemler og tilhørende lønnsmidler fra 01.08.2018. Fagdirektøren arbeider ut sin åremålskontrakt. Dermed har nedbemanningen i ett av kultur-Norges fundamenter begynt.
En naturlig følge av redusert produksjonsbudsjett er at korpset blir mindre synlig. Dette vil i hovedsak påvirke distriktet og betydningen korpset har for den sivile befolkningen. Mindre synlighet utad vil gjøre at korpset får et svekket omdømme. Saken har også ført til negative reaksjoner fra det regionale kulturlivet.
Etter min vurdering strider det Forsvarsdepartement nå gjør med intensjonen i kompromissvedtaket om langtidsplanen. Intensjonen var en videreføring av Marinemusikken på tidligere nivå, ikke en gradvis svekkelse.

Frank Bakke-Jensen (H)

Svar

Frank Bakke-Jensen: Det vises til brev fra Stortingets president av 30. mai 2018, med spørsmål fra stortings-representant Maria Aasen-Svensrud angående Kongelige norske marines musikkorps – Marinemusikken. Representanten spør om forsvarsministeren vil sikre at Marinemusikken blir videreført på det nivået de var da kompromissvedtaket om langtidsplanen ble gjort. Representanten viser til nedbemanningen av Forsvarets musikk (FMUS) i 2018, der blant annet Marinemusikken mister to stillinger. Representanten mener nedbemanningen strider med intensjonen i Stortingets vedtak.
Følgende tekst i Innst. 62 S (2016–2017) er relevant i denne saken:
Flertallet legger derfor til grunn at dagens struktur med fem korps videreføres, samtidig som musikkinspektoratet legges ned og prinsippet om samlet og effektivisert sentral ledelse opprettholdes. (pkt. 3.25)
Følgende tekst i Prop.1 S (2017–2018) er også relevant:
Under Stortinget si behandling av Innst. 62 S (2016–2017) til Prop. 151 S (2015–2016) blei det vedtatt å føre vidare korpsstrukturen med fem korps. Det blei også vedtatt å erstatte musikkinspektoratet med ei felles sentral leiing. (pkt. 3.8.)
Stortinget vedtok i behandlingen av langtidsplanen for forsvarssektoren for 2017–2020, og senere i behandlingen av budsjettet for 2018, at strukturen med fem korps skulle videreføres, og at ledelsen skulle sentraliseres og effektiviseres. Det innebærer at Stortinget har vedtatt budsjettrammen per kapittel og post, ikke for hvert korps. Videre har ikke Stortinget gitt føringer angående antall årsverk for musikkorpsene, verken totalt eller for hvert korps.
Basert på Stortingets beslutning ga Forsvarsdepartementet Forsvaret i oppdrag å legge ned musikkinspektoratet innen utgangen av 2017. Inspektoratet besto av syv årsverk. Reduksjonen innebar at stillingsrammen ble redusert fra 180 til 173.
Budsjettet ble redusert med fem millioner, sammenlignet med 2017. Dette skyldtes innsparing av de syv årsverkene. I tillegg kuttes fire stillinger utenfor stillingsrammen. Den nye strukturen er fremforhandlet av Forsvaret og arbeidstakerorganisasjonene, og vil tre i kraft 1. august 2018. Endringen er altså i tråd med Stortingets vedtak. Dette er også presisert i tidligere svar fra meg til Stortinget angående FMUS.
Nedbemanningen beskrives av Forsvaret som musikkfaglig forsvarlig. Forsvarets vurdering er at det fortsatt vil være en god balanse mellom ledelse og profesjonelle musikere. Noen musikergrupper er sårbare, men kan ved behov benyttes på tvers av korpsene og eventuelt forsterkes. Ingen utøvende militærmusikere vil miste jobben.
Jeg har i tidligere svar til Stortinget angående FMUS uttrykt at nedleggelsen av musikkinspektoratet og etableringen av en felles, effektivisert ledelse ville kunne påvirke organiseringen og sammensetningen av de enkelte korpsene. Min vurdering er at løsningen som nå foreligger er hensiktsmessig. Den tar høyde for samarbeid og gjensidig støtte mellom de forskjellige korpsene og innleie av dirigenter og musikere for prosjekter og engasjementer.
Når det gjelder Marinemusikken, vil dette korpset ha samme bemanning som de tre andre musikkorpsene utenfor Oslo. Marinemusikken vil være i stand til å fortsette sin virksomhet. Jeg verdsetter den rollen Marinemusikken spiller i musikkmiljøet i Vestfold og nærliggende områder og måten de representerer Forsvaret på.