Skriftlig spørsmål fra Knut Arild Hareide (KrF) til justis-, beredskaps- og innvandringsministeren

Dokument nr. 15:1481 (2017-2018)
Innlevert: 03.05.2018
Sendt: 04.05.2018
Besvart: 09.05.2018 av justis-, beredskaps- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara

Knut Arild Hareide (KrF)

Spørsmål

Knut Arild Hareide (KrF): Mange asylsøkere som har konvertert opplever i liten grad å bli trodd av utlendingsforvaltningen eller domstolene.
Stemmer det at norske myndigheter overtaler afghanske myndigheter til å ta imot konvertitter som afghanske myndigheter selv mener de ikke kan garantere for sikkerheten til, og hvilke nye tiltak er iverksatt for å styrke rettssikkerheten til asylsøkere som har konvertert?

Begrunnelse

Vi hører om stadig flere saker hvor aktive kristne asylsøkere ikke blir trodd, verken i UNE, Tingretten eller Lagmannsretten. Mange av konvertittene har vært tilknyttet menigheter i Norge over lang tid, har jevnlige møter med andre troende hvor de ber og deler fra Bibelen, og til og med underviser andre i kristen tro. Uten at de blir trodd på at de faktisk har konvertert. Deres troshistorie og vitnesbyrd bekreftes av flere pastorer, prester og andre kristne ledere, som enten ikke blir trodd eller lagt vekt på. Dette til tross for at det tidligere er gitt instruks om at kristne lederes vitnesbyrd skal hensyntas. Ifølge utlendingsforvaltningen eller domstolene har noen «blitt for raskt døpt», andre «har ventet for lenge før de har blitt døpt», noen «er ikke nok aktive», andre «er altfor aktive», noen «har for lite kunnskap», andre har kunnskap som retten ikke kjenner til om kristen tro. Det etter dette synes som kunnskapsnivået i norsk forvaltning om kristen tro har vesentlige mangler. Med andre ord er rettssikkerheten for denne gruppen svært svekket. Tanke-, samvittighets- og religionsfriheten er forankret i EMK artikkel 9. Den gir den enkelte rett til å utøve sin religion, både privat og offentlig. Tross denne grunnleggende menneskerettigheten hører vi historier om at både UNE og dommere i Lagmannsretten har bedt asylsøkere som har konvertert, om å «konvertere tilbake», mens andre har fått beskjed om at de kan «være troende inni seg». Dette er et alvorlig brudd på menneskerettighetene og nærmere bestemt trosfriheten. Dersom man henvises til en tro man ikke kan snakke om, eller dele, rammer det også ytringsfriheten vår.

Tor Mikkel Wara (FrP)

Svar

Tor Mikkel Wara: Hvorvidt en person skal få beskyttelse (asyl) i Norge bestemmes av utlendingsmyndighetene. Troverdighet vil alltid være et sentralt spørsmål i asylsaker. Det er dessverre slik at noen asylsøkere snakker usant eller holder tilbake opplysninger for å øke sine muligheter til å få oppholdstillatelse. Utlendingsmyndighetene, som foretar en individuell vurdering av alle foreliggende opplysninger i saken, har bedre forutsetninger for å vurdere om en konvertering er troverdig eller ikke, enn for eksempel prester og andre miljøer, som bare kjenner deler av saken.
Asylsøkere som har fått endelig avslag på søknaden om asyl plikter å returnere til sitt hjemland. Dersom de ikke returnerer frivillig, vil de så sant det er mulig bli hjemsendt med tvang. Det er politiet som har ansvaret for å gjennomføre tvangsmessig retur av personer som ikke har lovlig opphold i Norge.
Norge har inngått en særskilt avtale om gjennomføring av returer til Afghanistan. Afghanske myndigheter anerkjenner plikten til å ta tilbake egne borgere uten lovlig opphold i Norge, og nevnte trepartsavtale mellom Norge, Afghanistan og FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) regulerer hvordan dette skal gjøres. Norske myndigheter «overtaler» således ikke afghanske myndigheter til å ta tilbake afghanske borgere, og det videreformidles ingen informasjon som har fremkommet i asylprosessen, ei heller at personen som returneres har søkt asyl i Norge. Politiets utlendingsenhet (PU) varsler afghanske myndigheter via den norske ambassaden i Kabul senest 14 dager før returen iverksettes. Dersom afghanske myndigheter har innsigelser vedrørende en planlagt retur (for eksempel knyttet til den enkeltes sikkerhet), vil disse bli meldt til ambassaden. Dersom afghanske myndigheter ikke aksepterer innreise ved overlevering, er PUs praksis at personen tas med tilbake til Norge.
Det er de senere år iverksatt flere tiltak for å styrke saksbehandlingen i utlendingsforvaltningen i konvertittsaker. Justis- og beredskapsdepartementet instruerte UNE 9. desember 2016 om at andre enn klageren og advokaten i større grad kan møte i et nemndmøte og uttale seg om klagerens konvertering. Videre instruerte departementet UNE 12. mai 2017 om å opprette et ressursutvalg for konvertittsaker, som skal bestå av personer med særlig kunnskap om konverteringsspørsmål innenfor én eller flere trosretninger/livssyn. Utlendingsmyndighetene har også god dialog med kristne trossamfunn og organisasjoner, herunder årlige høynivå-kontaktmøter med Den norske kirke og andre sentrale frikirkelige trossamfunn og organisasjoner, samt separate dialogmøter med sentrale menigheter og trossamfunn. Og jevnlig inviteres fagpersoner til å holde kurs/foredrag for saksbehandlere og beslutningstakere.