Mani Hussaini (A): I regjeringens politiske plattform står det skrevet at regjeringen vil “Legge til rette for et organisert arbeidsliv og et velfungerende trepartssamarbeid.”, er Arbeids- og sosialministeren enig i dette, og hva gjør så arbeids- og sosialministeren for å stoppe bedrifter fra å slå seg og bruke konkurs som pressmiddel for å unngå tariffavtaler?
Begrunnelse
I høst streiket over 70 polske arbeidere ved Norse productions fiskeforedlingsanlegg for å få tariffavtale. Etter over fire ukers streik fikk arbeiderne tariffavtale.
Fredag 6. April gikk det en pressemelding fra Norse productions AS hvor selskapet opplyser om at de slår seg konkurs. I pressemeldingen står følgende å lese “NNN og LO har hatt nødvendig kunnskap til å kunne forstå at de drev selskapet mot en konkurs”. og videre skriver de “LO har også reist økonomiske krav mot bedriften for forhold som går tilbake til tiden før tariffavtale ble inngått. Ett av kravene fra LO utgjør cirka tre millioner kroner”. Søksmålet med økonomiske krav det er snakk om gjelder utelukkende lovpålagt betaling som de ansatte skulle hatt for blant annet overtid.
Ved Elvebakken barnehage i Inderøy har fagforbundet nå tatt ut streik etter at daglig leder nekter å videreføre tariffavtalen signert i 2015. Advokaten til bedriftseier påstår i Trønder-Avisa 17.april at “en slik avtale ville være ødeleggende for drifta”. Barnehagen mottar det samme offentlige driftstilskuddet som alle andre barnehager får som har tilsvarende tariffavtaler.
Regjeringen har i regjeringsplattformen forpliktet seg til å støtte opp under trepartssamarbeidet og legge til rette for et organisert arbeidsliv. Hvis realiteten er at man legger til rette for at bedrifter kan slå seg konkurs, for så å starte ny bedrift i samme lokaler med samme mannskap uten tariffavtale legger man etter min mening ikke til for et organisert arbeidsliv.