Skriftlig spørsmål fra Torgeir Knag Fylkesnes (SV) til kommunal- og moderniseringsministeren

Dokument nr. 15:1360 (2017-2018)
Innlevert: 17.04.2018
Sendt: 17.04.2018
Rette vedkommende: Forsknings- og høyere utdanningsministeren
Besvart: 26.04.2018 av forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø

Torgeir Knag Fylkesnes (SV)

Spørsmål

Torgeir Knag Fylkesnes (SV): Statsbygg har oppsiktsvekkende valgt bort åpen arkitektkonkurranse når Nordområdemuseet i Tromsø skal utvikles. Istedet har en valgt en lukket prosess som ender med kun ett forslag. Nordområdemuseet kommer til å være definerende for Tromsø og regionen i lang tid. Prosjekt kan i rang sammenliknes med operaen og nasjonalgalleriet i Oslo. En internasjonal fri konkurranse om form, innhold og bystrategi, er en forutsetning for at det beste resultat velges.
Hvorfor har en ikke valgt dette i Tromsø?

Begrunnelse

Viser for øvrig også til at Høyres stortingsrepresentant for Troms, Kent Gudmundsen, offentlig har krevd åpen arkitektkonkurranse for Nordområdemuseet tidligere.

Iselin Nybø (V)

Svar

Iselin Nybø: Spørsmålet fra stortingsrepresentant Torgeir Knag Fylkesnes er rettet til kommunal- og moderniseringsministeren, men er oversendt forsknings- og høyere utdanningsministeren for besvarelse, med begrunnelsen at Kunnskapsdepartementet (KD) er oppdragsgiver for prosjektet. Tromsø museum – Universitetsmuseet er en del av Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet (UiT).
Statsbygg er statens byggherre og faglige rådgiver i spørsmål som omfatter statlig byggvirksomhet i sivil sektor. Når det gjelder enkeltprosjekter, som nybygg for Tromsø museum - Universitetsmuseet, setter oppdragsgivende departement noen rammer for prosjektene gjennom sitt oppdragsbrev til Statsbygg. I oppdragsbrevet for universitetsmuseet har KD blant annet omtalt lokalisering/tomtevalg, arealramme og kostnadsestimat, krav til nøktern og funksjonell standard, energikrav og krav til arealeffektivitet og fleksible løsninger. Innenfor disse rammene skal Statsbygg utvikle prosjektet etter sitt beste faglige skjønn. Spørsmål om valg av konkurranseform er et av mange spørsmål som Statsbygg på et faglig grunnlag må vurdere og beslutte i prosjektet.
Statsbygg skal i alle sine anskaffelser av arkitekttjenester vektlegge høy arkitektonisk kvalitet. Samtidig må det enkelte prosjekts særskilte forutsetninger tas hensyn til ved valg av arkitekt- og rådgivningstjenester. Et universitetsmuseum er et spesialisert bygg som skal inneholde magasiner, forskningsarealer, utstillingsarealer og læringsarealer. Det er derfor behov for tverrfaglig kompetanse i utformingen av dette bygget. Statsbygg har, etter en vurdering av flere konkurranseformer, konkludert med at en åpen konkurranse om en komplett prosjekteringsgruppe er best egnet for dette prosjektet. En slik modell innebærer at arkitekter og relevante rådgivere arbeider tett sammen som en tverrfaglig gruppe fra starten av prosjektet, for å sikre gode arkitektoniske og funksjonelle løsninger. Statsbygg har gode erfaringer med komplette prosjekteringsgrupper fra andre store og viktige prosjekter.
Når Statsbygg, etter en faglig vurdering av hva som er mest tjenlig for prosjektet, har valgt å gjennomføre anskaffelsen gjennom en åpen anbudskonkurranse om en komplett prosjekteringsgruppe, er dette en vurdering som Kunnskapsdepartementet ikke vil overprøve.
Jeg kan avslutningsvis orientere om at den åpne anbudskonkurransen nå er avsluttet. Statsbygg har mottatt tilbud fra i alt 10 prosjekteringsgrupper, med mange svært kvalifiserte aktører. Dersom det nå skulle velges en annen konkurranseform, vil dette medføre forsinkelser og betydelig økte kostnader.
Jeg er kjent med prosjektets betydning for byen og landsdelen og vil i den videre utviklingen av prosjektet være opptatt av at bygget blir et positivt bidrag til byutviklingen i Tromsø.