Skriftlig spørsmål fra Arild Grande (A) til arbeids- og sosialministeren

Dokument nr. 15:1293 (2017-2018)
Innlevert: 09.04.2018
Sendt: 09.04.2018
Besvart: 16.04.2018 av arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie

Arild Grande (A)

Spørsmål

Arild Grande (A): Kommer kommunene til å få anledning til å bruke personnummer i sitt kontrollarbeid for å hindre arbeidslivskriminalitet på sine byggeplasser, og når vil Oslo kommune få svar på sin forespørsel om saken?

Begrunnelse

I oktober 2016 ba Oslo kommune for første gang om at dagens innsynsløsning i HMS-kortdatabasen utvides til å gjelde personnummer og bilde til innehavere av HMS-kort. Senere er dette fulgt opp med møte med, og løfter om tilbakemelding fra, statsråden. Fortsatt har ikke Oslo kommune fått svar.
Statsråden spesielt, og regjeringen generelt, har ofte utspill i mediene om at de kriminelle i arbeidslivet skal tas. At offentlig sektor skal gå foran i kampen for et ryddig arbeidsliv. At tiltak for et seriøst arbeidsliv prioriteres av regjeringen. Da er det vanskelig å forstå at henvendelsen fra Oslo kommune ikke har blitt prioritert av statsråden.

Anniken Hauglie (H)

Svar

Anniken Hauglie: Oslo kommune henvendte seg til Arbeids- og sosialdepartementet sommeren 2017 vedrørende elektronisk tilgang til fødselsnumre og bilder fra HMS-kortdatabasen. I møte om saken 31. august 2017 utdypet kommunen henvendelsen og bakgrunnen for denne. Det ble blant annet konkretisert at det Oslo kommune ønsker, er at den forskriftsfestede "sanntidskontrolløsningen" skal utvides til også å gjelde innsyn i fødselsnumre og bilder av kortholderne. En slik endring vil saklig sett innebære en betydelig utvidelse i forhold til dagens ordning, og henvendelsen har reist en rekke kompliserte spørsmål av bl.a. personvernmessig, teknisk og kostnadsmessig karakter som har krevd grundige vurderinger.
Som et ledd i styrkingen av HMS-kortordningen i bygge- og anleggsbransjen, ble den forskriftsfestede sanntidskontrolløsningen etablert i 2016, slik at de lokale HMS-aktørene (byggherre, verneombud m.fl.) fikk adgang til å "sanntidskontrollere" gyldigheten av HMS-kort. Det var en klar forutsetning for å gi private adgang til å gjøre slik kontroll, at adgangen ble begrenset til opplysninger som ikke er taushetsbelagte, og som uansett kan hentes ut av registrene av hvem som helst. Sanntidskontrolløsningen innebærer således at aktørene får opplyst om hvorvidt HMS-kortet er aktivt, om virksomheten fortsatt oppfyller registreringskravene (dvs. plikt til å være registrert i Enhetsregisteret, Folkeregisteret, Arbeidsgiver- og arbeidstakerregisteret, Merverdiavgiftsregisteret mv.), og om den aktuelle personen fortsatt er tilknyttet virksomheten.
Det er departementets oppfatning at personvernhensyn tilsier at en eventuell utvidelse av innsynsløsningen til også å gjelde personnummer og bilde, vil kreve en helt annen sikkerhet i forbindelse med tilgang til databasens opplysninger enn det som gjelder i dag. Det kan i den forbindelse vises til at Datatilsynet ved etableringen av HMS-kortordningen av sikkerhetshensyn var forbeholden til at kortutstederselskapet i det hele tatt skulle få tilsendt og oppbevare kopi av legitimasjon med bl.a. bilde og fødselsnummer. En løsning som den Oslo kommune nå etterspør, vil innebære at et betydelig antall personer vil få direkte tilgang til disse personopplysningene elektronisk.
Departementet har forelagt spørsmålet for Arbeidstilsynet som forvalter av HMS-kortordningen. Arbeidstilsynet påpeker at dagens database for HMS-kort er bygget opp etter et annet behov enn det som nå etterspørres av Oslo kommune, og at det ikke er teknisk mulig å bygge inn nødvendige sikkerhetsmekanismer i dagens database.
Arbeids- og sosialdepartementet har i brev til Oslo Kommune opplyst at departementet etter en samlet vurdering ikke har funnet å kunne gå videre med å utvide innsynsløsningen til også å gjelde elektronisk tilgang til fødselsnumre og bilder fra HMS-kortdatabasen, av de grunner som er redegjort for over.