Solfrid Lerbrekk (SV): Ifølge Statistisk sentralbyrå var om lag 2 millioner nordmenn innom sykehus i 2017. Ikke alle trenger en sykehusseng ved besøket, men siden 1964 har vi sett en nedgang i sykehussenger fra ca. 34 000 til om lag 14 000. Av disse 14 000 er ca. 4000 satt av til rehabilitering, og antallet sengeposter er stadig under press.
Hvordan vurderer helseministeren behovet for sengeposter i rehabiliteringssektoren opp mot den fremtidige oppgavedelingen mellom kommune- og spesialisthelsetjenesten?
Begrunnelse
Helse Stavanger planlegger i disse dager bygging av et nytt sykehus i det som kalles SUS2023. I den forbindelse skal man spare betydelige summer over driftsbudsjettet, og det er satt i gang ulike konsekvensutredninger, blant annet om nedlegging av rehabiliteringsposten 2 Øst ved Egersund sykehus.
Rehabiliteringsposter legges ned over hele landet, og utviklingen er bekymringsverdig. Oppgavedelingen mellom kommune- og spesialisthelsetjenesten fordrer kommuner som er i stand til å ta en god del av jobben med både hverdags- og døgnrehabilitering. Rehabilitering er en ekstremt kompleks og tidkrevende prosess, som krever tverrfaglig arbeid. Per i dag er mange kommuner ikke i stand til å ta over dette ansvaret, og løsningen med såkalte ambulante rehabiliteringsteam vil muligens ikke dekke det behovet som oppstår når sengeposter legges ned. Kjøp av kapasitet, for eksempel hos private ideelle aktører, vil også være risikabelt ettersom flere tilbydere forutsetter en viss grad av egenhjulpethet hos pasientene. Når pasienter trenger innlegging, må tilbudet være rigget tilsvarende.
En tilleggseffekt av denne nedleggingstrenden er at en fjerner viktige læreplasser, ettersom praksis ved sengeposter er en forutsetning for læretiden innen helsesektoren. Hvordan sikrer vi adekvat lærepraksis for lærlinger i helsesektoren dersom vi ikke kan tilby nok sengeposter?
Kort oppsummert: Er vi i ferd med å bygge ned nødvendig sengepostkapasitet i rehabiliteringssektoren, og bør man ta et steg tilbake for å vurdere hvorvidt oppgavedelingen mellom kommune- og spesialisthelsetjenesten får utilsiktede konsekvenser?
Kilder:
https://www.ssb.no/helse/artikler-og-publikasjoner/4-av-10-nordmenn-innom-sykehus-hvert-ar
https://helsedirektoratet.no/retningslinjer/rehabilitering-habilitering-individuell-plan-og-koordinator/seksjon?Tittel=ambulante-tjenester-i-habilitering-8196