Skriftlig spørsmål fra Liv Gustavsen (FrP) til justis-, beredskaps- og innvandringsministeren

Dokument nr. 15:1155 (2017-2018)
Innlevert: 13.03.2018
Sendt: 13.03.2018
Besvart: 16.03.2018 av justis-, beredskaps- og innvandringsminister Sylvi Listhaug

Liv Gustavsen (FrP)

Spørsmål

Liv Gustavsen (FrP): Vil justisministeren legge til rette for at private organisasjoner i større grad skal kunne samarbeide med politiet?

Begrunnelse

Organisasjonen Barnas Trygghet jobber med å stoppe overgrepsmenn på nett og mobil. De gjør en fantastisk jobb som ikke politiet har tid og mulighet til. De er inne på nettsider og utgir seg som unge jemter rundt 12-15 år og chatter med disse mennene som ønsker å treffe jentene for å ha sex. Ifølge Barnas Trygghet foretar de ikke provokasjoner, og er ikke den aktive part i denne typen samtaler. Organisasjonen arrangerer møte med overgriperen, og har med bevismateriale i form av tekstmeldinger, bilde og film. De tar så kontakt med politiet, slik at de kan komme og hente personen, og overta saken og alt deres materiale.
Spørsmålsstilleren er kjent med at Barnas Trygghet i oppstartsfasen gikk over streket, og offentliggjorde navn og bilde på en person, og at daglig leder på dette grunnlag ble straffeforfulgt. Dette har organisasjonen nå gått bort fra, og holder seg innenfor rammene av norsk regelverk. Spørsmålsstiller mener bekjempelse av overgrep mot barn er den viktigste oppgaven for norsk politi, og mener det i den sammenheng er viktig å se på nye arbeidsmetoder for å stoppe flest mulig overgripere. Samarbeid med private organisasjoner og enkeltpersoner som avdekker overgripere bør være et slikt tiltak.

Sylvi Listhaug (FrP)

Svar

Sylvi Listhaug: Det er stor oppmerksomhet mot overgrep som begås mot barn. Beskyttelse av barn mot overgrep krever at samfunnet som helhet, har kunnskap, melder fra og samarbeider.
For å kunne ivareta sine viktige samfunnsoppgaver innen forebygging og kriminalitets-bekjempelse er politiet avhengig av god samhandling med andre statlige og kommunale aktører, lokalsamfunn, næringsliv, privatpersoner og frivillige organisasjoner. Slikt arbeid på tvers skaper gode resultater. Informasjon og medvirkning fra andre aktører vil i mange sammenhenger være helt avgjørende for å lykkes.
Norsk politi har lang og god tradisjon for å arbeide tett med andre aktører, og det er utviklet samarbeidsformer som mange steder fungerer godt. Det er likevel rom for å utvikling og styrking. Dette er vektlagt i nærpolitireformen gjennom å legge til rette for styrket samhandling mellom politiet og lokalsamfunnene.
Når det gjelder etterforsking av straffbare handlinger, er det imidlertid både krav til objektivitet og til hvordan bevis kan innhentes. Dels dreier dette seg om ivaretakelse av grunnleggende rettssikkerhetsgarantier for alle involverte, og dels om krav til fremgangsmåter og prosedyrer som sikrer at bevis kan anvendes i en straffesak. Dette setter rammer for hvordan politiet kan arbeide med andre aktører.
Det er politiet og påtalemyndigheten, og ikke jeg som statsråd, som må ta stilling til det konkrete innholdet i arbeidet som retter seg mot lovbrudd. Dette er et ansvar jeg er trygg på at de forvalter på en god måte.