Skriftlig spørsmål fra Siv Mossleth (Sp) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:1107 (2017-2018)
Innlevert: 08.03.2018
Sendt: 08.03.2018
Besvart: 14.03.2018 av klima- og miljøminister Ola Elvestuen

Siv Mossleth (Sp)

Spørsmål

Siv Mossleth (Sp): Ministeren mener det ikke er grunnlag for å si at rovvilt holder på å knekke reindrifta i Nordland. Nordland har blant de aller høyeste slaktevektene både på kalv og på ungokser. Det viser at reinen er i god kondisjon. Likevel er tilgangen på kalv etter tap lavest her. Nordland har en forholdsmessig stor andel av jerve-, gaupe og ørnebestanden. Reineierne på Saltfjellet og i Doukta ønsker ministeren velkommen til å være med på fjellet og dele deres erfaringer med rein og rovvilt.
Blir ministeren med og møter næringa?

Begrunnelse

Gjennomsnittlig slaktevekter på reinokser mellom 1-2 år i Nordland er 36,6 kg. Det er høyest i Norge i samisk reindrift.
Gjennomsnittlig slaktevekt på kalv er høyest samisk reindrift i Troms og Nordland, henholdsvis 23,5 og 23 kg.
Tilgang på reinkalv etter tap er likevel lavest i Nordland og Troms, med henholdsvis 39 og 40 prosent.
Nordland har gjennom rovviltforliket fått ansvar for ti ynglende jerv av 39 i hele landet, og ti familiegrupper på gaupe av 65. I tillegg har vi mye ørn, noe som er blitt et stort problem, spesielt på kysten. Vi har også ansvar for en årlig yngling på bjørn. Dette er høy tetthet av rovdyr i forhold til resten av landet.
Det er viktig å få en ny vurdering av bestandsmåla på de store rovdyra i Nordland slik at rovviltbelastninga i vårt fylke blir redusert.

Ola Elvestuen (V)

Svar

Ola Elvestuen: At reindrifta opplever store utfordringer er noe jeg tar på alvor. Med bakgrunn i reduksjonen registrert i rovviltbestandene i Nordland de senere år, er det imidlertid vanskelig å se at rovvilt alene kan forklare en forverret situasjon for reindrifta. Jeg mener bildet er langt mer sammensatt.
Stortinget har bestemt hvor mange rovdyr vi skal ha i Norge, og disse er nærmere fordelt på landets åtte rovviltregioner. I rovviltregion 7 (Nordland) er det bestandsmål på 10 årlige ungekull av jerv, 10 årlige ungekull av gaupe og ett årlig ungekull av bjørn. For kongeørn er det slik at bestanden skal opprettholdes på dagens nivå. Selv om rovdyr kan skape utfordringer for beitenæringene er det en forutsetning at bestandsmålene oppfylles. Det krever at det arbeides for best mulige tilpasninger og løsninger i de ulike områdene.
Både i Nordland og landet som helhet har gaupebestanden de senere år vært mindre enn bestandsmålet. I Nordland har det i gjennomsnitt blitt født seks ungekull av gaupe de siste tre årene, noe som er fire mindre enn bestandsmålet. Jervebestanden har vært større enn bestandsmålet, men er redusert de siste år. I Nordland har det i gjennomsnitt blitt født litt i underkant av 11 ungekull av jerv de siste tre årene, men ved fratrekk fra gjennomførte hiuttak er gjennomsnittet litt over 8 ungekull. Det er ikke registrert bjørneynglinger i Nordland, og bestandsmålet for denne arten er ikke nådd.
Når det gjelder representanten Mossleths spørsmål om jeg vil være med i Nordlandsfjella og møte reindriftsnæringen så vil jeg selvfølgelig vurdere dette dersom jeg mottar en konkret henvendelse fra reineierne.