Jonas Gahr Støre (A): Hvilke grep vil statsministeren ta for å styrke den totale helikopterberedskapen i Norge og når vil det foreligge et forslag til løsning for Kystvaktens helikopterkapasitet?
Begrunnelse
Av mange årsaker har kyst- og havnasjonen Norge behov for en operativ helikopterberedskap. Mange mennesker, til havs og til lands, innen Forsvaret og i sivilsamfunnet, er avhengig av at det er tilgjengelige helikoptre.
Kystvakten står uten egne helikoptre. Det er en uakseptabel situasjon som ikke kan vare ved.
Av den opprinnelige bestillingen på 14 NH90-helikoptre skulle åtte gå til Kystvakten og seks til Sjøforsvarets fregatter. Ti år etter at NH90-helikoptrene skulle vært levert, har Kystvakten kun ett NH90-helikopter i delvis operasjon. Forsvarssjefen anbefalte nylig at alle de 14 NH90-helikoptrene bør forbeholdes fregattene. Det etterlater i så fall en kystvakt uten helikoptre.
At Kystvakten trenger egen helikopterkapasitet ble tydelig illustrert 18. februar: Da Hovedredningssentralen Nord-Norge fikk melding om at en sjark med en fisker om bord var savnet ved Nord-Fugløya i Troms, var det et NH90-helikopter fra Kystvakten som ble sendt til området og fikk reddet fiskeren opp av sjøen.
Spørsmålet om helikopterberedskap favner flere samfunnssektorer – fiskeri, helse, beredskap, forsvar. Møter med folk som har sitt arbeid knyttet til hav og fiske illustrerer en dyp uro for manglene i beredskap som følge av en kritisk tilgang på helikopterkapasitet. Fra regjeringens side har en gjentatte ganger hevdet at behovet Hæren i indre Troms har for helikopterstøtte vil kunne løses ved å trekke på Kystvaktens NH90-helikoptre. Nå har altså forsvarssjefen anbefalt at NH90-helikoptrene skal forbeholdes fregattene med hjemmebase Haakonsvern. I tillegg har Forsvarets spesialstyrker fremdeles behov for å få styrket sin helikopterkapasitet.
Ansvaret for Norges helikopterberedskap kan ikke knyttes til en sektor alene. Derfor bør statsministeren gi en samlet vurdering av hvordan beredskapen skal etableres på et forsvarlig nivå.