Skriftlig spørsmål fra Jorunn Gleditsch Lossius (KrF) til justis-, beredskaps- og innvandringsministeren

Dokument nr. 15:1000 (2017-2018)
Innlevert: 20.02.2018
Sendt: 20.02.2018
Besvart: 26.02.2018 av justis-, beredskaps- og innvandringsminister Sylvi Listhaug

Jorunn Gleditsch Lossius (KrF)

Spørsmål

Jorunn Gleditsch Lossius (KrF): Ifølge NRK den 16.02.18 fremgår det av tilsynsrapporter fra statsadvokatembete at alvorlige vold- og overgrepssaker mot barn blir liggende hos politiet uten at det tas videre etterforskingsskritt.
Har statsråden iverksatt tiltak for å få oversikt over behovene for etterforskningsressurser i politiet eller andre steder for å forebygge, bekjempe vold- og overgrep mot barn, er andre tiltak iverksatt, og når vil statistikk for hvor mange tilrettelagte avhør som ender med dom foreligge?

Begrunnelse

Stortinget har vedtatt klare frister for når tilrettelagt avhør skal foreligge ved Statens Barnehus. Det er viktig for så sikre at barn og unge som har blitt utsatt for vold og overgrep, eller har vært vitne til dette, skal få rask og god hjelp.
Tilsyn utført av statsadvokatembete viser at alt for mange saker blir liggende hos politiet, etter at tilrettelagt avhør har blitt utført. Det er alvorlig. Både Riksadvokaten og Politidirektoratet har vært tydelige på at disse sakene skal prioriteres. Det er bra, men når det nå vises at sakene faktisk blir liggende for lenge uten at etterforskningssteg blir tatt må noe gjøres. Politiet må prioritere dette arbeidet. Barn og unge som utsettes for denne grove kriminaliteten må få hjelp raskt, og da er det svært uheldig om etterforskningsarbeidet tar lang tid.
I forbindelse med behandlingen av opptrappingsplanen mot vold mot barn, vedtok Stortinget våren 2017 at regjeringen skal utarbeide en rapport på lik linje som da opptrappingsplanen for psykisk helse ble utarbeidet, og som skal være grunnlag for vurdering av de økonomiske behovene knyttet til bekjempelse av vold og overgrep i planperioden. Det er viktig at denne rapporten utarbeides snarlig slik at man kan målrette innsatsen slik at flere barn og unge får den hjelpen de trenger.
Barneombudet har også uttrykt stor bekymring knyttet til funnene i tilsynsrapportene. De har fått bekymringer om at politiet ikke bruker tilgjengelig personell i disse sakene. Hun etterlyser nye måltall, og statistikk på hvor mange saker som medfører domfellelser. Stortinget vedtok våren 2017 at regjeringen må forbedre tilgangen på relevant statistikk over hvor mange tilrettelagte avhør som medfører domfellelse. Denne må snart komme på plass, og kvaliteten på etterforskningsarbeidet må styrkes.

Sylvi Listhaug (FrP)

Svar

Sylvi Listhaug: Føringene som er gitt gjennom statsbudsjett, tildelingsbrev og riksadvokatens mål- og prioriteringsskriv er svært klare på at den alvorlige kriminaliteten skal prioriteres, herunder alvorlig integritetskrenkende kriminalitet som vold og overgrep mot barn. Politimesteren har ansvaret for at alle saker i distriktet som faller innenfor Riks-advokatens prioriteringer gis forrang dersom det er knapphet på ressurser. Det påligger derfor politimesteren å sørge for en hensiktsmessig ressursallokering som sikrer at de prioriterte sakene gis den nødvendige oppfølging.
Jeg er tilfreds med at Riksadvokaten gjennom sin fagledelse har en særlig oppmerksomhet på behandlingen av disse sakene, og jeg har forventer at funnene fra disse tilsynene vil gis den nødvendige oppfølging for å sikre prioritering av dette feltet. Dette er et område som jeg vil følge nøye med på fremover.
Opptrappingsplanen for å bekjempe vold og seksuelle overgrep mot barn og ungdom (2017-2021), inneholder en rekke tiltak som skal bidra til å forebygge og avdekke vold og seksuelle overgrep mot barn og unge. Den inneholder også tiltak som retter seg mot å heve kompetansen om politiets etterforskning av disse sakene.
Når det gjelder spørsmålet om hvor mange saker der det gjennomføres tilrettelagt avhør som fører til fellende dom, vil jeg vise til den analysen Statistisk Sentralbyrå (SSB), nå foretar på oppdrag fra Justis- og beredskapsdepartementet. Analysen innebærer en gjennomgang av saker om vold i nære relasjoner og vold og seksuelle overgrep mot barn fra anmeldelse, gjennom alle ledd i straffesakskjeden, til eventuell dom. Dette er en analyse som vil gi oss et bredere kunnskapsgrunnlag om utfallet av disse sakene i straffesakskjeden.