Jorunn Gleditsch Lossius (KrF): Ifølge NRK den 16.02.18 fremgår det av tilsynsrapporter fra statsadvokatembete at alvorlige vold- og overgrepssaker mot barn blir liggende hos politiet uten at det tas videre etterforskingsskritt.
Har statsråden iverksatt tiltak for å få oversikt over behovene for etterforskningsressurser i politiet eller andre steder for å forebygge, bekjempe vold- og overgrep mot barn, er andre tiltak iverksatt, og når vil statistikk for hvor mange tilrettelagte avhør som ender med dom foreligge?
Begrunnelse
Stortinget har vedtatt klare frister for når tilrettelagt avhør skal foreligge ved Statens Barnehus. Det er viktig for så sikre at barn og unge som har blitt utsatt for vold og overgrep, eller har vært vitne til dette, skal få rask og god hjelp.
Tilsyn utført av statsadvokatembete viser at alt for mange saker blir liggende hos politiet, etter at tilrettelagt avhør har blitt utført. Det er alvorlig. Både Riksadvokaten og Politidirektoratet har vært tydelige på at disse sakene skal prioriteres. Det er bra, men når det nå vises at sakene faktisk blir liggende for lenge uten at etterforskningssteg blir tatt må noe gjøres. Politiet må prioritere dette arbeidet. Barn og unge som utsettes for denne grove kriminaliteten må få hjelp raskt, og da er det svært uheldig om etterforskningsarbeidet tar lang tid.
I forbindelse med behandlingen av opptrappingsplanen mot vold mot barn, vedtok Stortinget våren 2017 at regjeringen skal utarbeide en rapport på lik linje som da opptrappingsplanen for psykisk helse ble utarbeidet, og som skal være grunnlag for vurdering av de økonomiske behovene knyttet til bekjempelse av vold og overgrep i planperioden. Det er viktig at denne rapporten utarbeides snarlig slik at man kan målrette innsatsen slik at flere barn og unge får den hjelpen de trenger.
Barneombudet har også uttrykt stor bekymring knyttet til funnene i tilsynsrapportene. De har fått bekymringer om at politiet ikke bruker tilgjengelig personell i disse sakene. Hun etterlyser nye måltall, og statistikk på hvor mange saker som medfører domfellelser. Stortinget vedtok våren 2017 at regjeringen må forbedre tilgangen på relevant statistikk over hvor mange tilrettelagte avhør som medfører domfellelse. Denne må snart komme på plass, og kvaliteten på etterforskningsarbeidet må styrkes.