Solveig Horne (FrP): Vil statsråden se nærmere på dagens lovverk og/eller rettspraksis for å sørge for at nære omsorgspersoner lettere kan straffes for vold mot spedbarn?
Begrunnelse
I 2017 ble ingen dømt for grov vold mot «Jacob», en 6 uker gammel baby. Dette på tross av at den lille gutten hadde 19 ribbensbrudd, og dommerne var sikre på at en eller begge foreldrene hadde utført den grove volden mot sitt eget barn. Domstolen klarte ikke å bevise hvem av foreldrene som hadde begått voldshandlingene.
Nå har vi igjen fått en tilsvarende sak i norske domstoler. I en nylig dom fra Lofoten tingrett ble begge foreldrene frifunnet for grov vold mot eget spedbarn. Barnet hadde brukket begge kravebeina, flere ribbein, begge armer og lårbein. Både mot og stefar ble frifunnet, siden begge nekter for å ha utført ugjerningen, og domstolen ikke klarte å få klarhet i hvem av omsorgspersonene som hadde utøvd volden. Også i denne saken var domstolen klar på at det måtte være enten mor eller stefar som hadde gjennomført ugjerningen, eventuelt begge i fellesskap. Spørsmålsstiller mener det er spesielt at påtalemyndighetene avsto fra å anke saken, og er sterkt bekymret for at det nå skapes en særdeles uheldig presedens i denne typen saker.
I strafferetten er en lov eller en doms allmennpreventive effekt en sentral begrunnelse for straff. At forbrytere vet at lovbrudd straffes, og at strafferammen er høyere desto grovere kriminaliteten er, skal bidra til å avskrekke potensielle kriminelle fra å begå kriminalitet. Disse to dommene viser at spebarn ofte står uten rettsvern når de utsettes for grov vold fra nære omsorgspersoner. Dagens praksis bidrar til å undergrave straffens allmennpreventive effekt generelt, så vel som den individpreventive effekt i de konkrete sakene.
At så grov mishandling mot forsvarsløse spebarn ikke får konsekvenser, bryter mot vanlige folks rettsoppfatning. Norge er etter Barnekonvensjonen pålagt å sikre barnas rettigheter, og ha barnets beste i fokus. Vi skal ta på alvor at forsvarsløse spebarn usettes for ekstremt grov og potensielt dødelig vold av sine egne omsorgspersoner. Barn som ikke kan prate eller kommunisere har også krav på rettsikkerhet og oppreisning. Dessverre ivaretar ikke dagens praksis barna på en god nok måte i disse sakene.