Skriftlig spørsmål fra Gina Barstad (SV) til forsvarsministeren

Dokument nr. 15:952 (2017-2018)
Innlevert: 14.02.2018
Sendt: 14.02.2018
Besvart: 21.02.2018 av forsvarsminister Frank Bakke-Jensen

Gina Barstad (SV)

Spørsmål

Gina Barstad (SV): I Klassekampen onsdag 14. februar svarer Forsvarsdepartementet at det er «inngått en juridisk avtale for tilrettelegger for at Forsvaret kan delta i kapasitetsbygging i Niger».
Mellom hvem er denne avtalen inngått, når ble den inngått, hva er hovedtrekkene i avtalen, og kan Stortinget få tilsendt avtalen?

Frank Bakke-Jensen (H)

Svar

Frank Bakke-Jensen: Regjeringen har ved flere anledninger konsultert Stortinget gjennom den utvidede forsvars- og utenrikskomite om at Forsvaret i perioder vil kunne bidra til en begrenset kapasitetsbyggingsinnsats i land i Sahel-regionen, herunder redegjort for behovet for juridisk rammeverk. I den forbindelse vurderer regjeringen om Forsvaret inneværende år skal delta i kapasitetsbyggingsaktiviteter i Niger.
Når norske styrker sendes til utlandet er det viktig å sikre at deres rettslige status og rettigheter er ivaretatt. Dette er bakgrunnen for at det er fremforhandlet en avtale mellom Norge og Niger. Avtalen planlegges undertegnet i løpet av våren. Forsvaret er dekket av slike avtaler i mange land der vi har, eller planlegger, en militær aktivitet. Det å sende og motta militære styrker krever en særskilt rettslig avklaring på grunn av særegenheter knyttet til militære aktiviteter. Avtalen sikrer at soldatene er underlagt norsk straffejurisdiksjon. Videre omhandler den regler knyttet til innreise og utreise, enkelte fritak fra skatter og avgifter, bæring av uniform og øvrige forhold som er normalt å regulere når en norsk militær styrke sendes til et annet land. Avtalen krever ikke lovendring i Norge og har ingen økonomiske eller administrative konsekvenser av betydning. Den medfører ingen gjensidige forpliktelser for Norge.
Avtalen er foreløpig ikke inngått, og det er fast praksis for ikke å offentliggjøre avtaler som ikke er undertegnet. Når avtalen er inngått vil den bli publisert og forelegges Stortinget ved det årlige traktatforelegget.