Knut Arild Hareide (KrF): Hva konkret gjør Norge for å følge opp forpliktelsen til å arbeide for økt oppmerksomhet om kasteproblematikken og kastediskriminering i internasjonale fora?
Begrunnelse
I Melding til Stortinget nr. 10, «Muligheter for alle – menneskerettighetene som mål og middel i utenriks- og utviklingspolitikken", settes det tre hovedområder for norsk utenrikspolitikk. En av de tre er «Likeverd og like muligheter». Det konstateres at dette området skal «legge vekt på likestilling og utsatte grupper i samfunnet med det utgangspunkt at alle innbyggere i staten har samme rettigheter» (s. 16). Kastediskriminering nevnes som et «stort problem» (s. 33) og det sies videre at «Norge arbeider for økt oppmerksomhet om kasteproblematikken i internasjonale fora» (s. 33).
Kastediskriminering berører rundt 260 millioner mennesker rundt om i verden og er en av verdens største menneskerettighetsutfordringer. Kaste går i arv og daliter fødes inn i et system hvor de anses som mindre verdt og urene «undermennesker» i samfunnet. Dette forekommer særlig i Sør Asia, men finnes også både i andre deler av Asia så vel som i Afrika, Midtøsten, i samfunn i Stillehavet og i enkelte diaspora-samfunn rundt i verden. Kastediskriminering medfører grove brudd på menneskerettighetene og en de-facto ekskludering fra beslutningsprosesser og meningsfull deltakelse i det offentlige og det sivile samfunn. De siste årene har kastediskriminering kommet tydeligere frem på den internasjonale menneskerettighetsagendaen, bl.a. i FN gjennom tidligere spesialrapportør for minoriteter Rita Izsák-Ndiaye sin rapport til menneskerettighetsrådet i mars 2016. Spesialrapportøren konstaterer at sivilsamfunnsorganisasjoner spiller en instrumentell rolle i å fremme daliter og kasteberørte gruppers sak gjennom påvirkningsarbeid nasjonalt og internasjonalt.
En mulig samarbeidspartner for Norge i dette spørsmålet er International Dalit Solidarity Network (IDSN). Det er et internasjonalt nettverk som siden år 2000 har jobbet for å øke bevisstheten rundt kastediskriminering internasjonalt samt for å fremme daliters menneskerettigheter. Nettverket samler nasjonale plattformer i kasteberørte land, nasjonale solidaritetsnettverk i Europa, internasjonale menneskerettighetsgrupper og utviklingsorganisasjoner til felles kamp. IDSN har et eget solidaritetsnettverk her i Norge, bestående av ni organisasjoner fra norsk sivilsamfunn. Norge har tidligere støttet IDSN med økonomisk støtte til arbeidet.