Skriftlig spørsmål fra Abid Raja (V) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:856 (2017-2018)
Innlevert: 02.02.2018
Sendt: 05.02.2018
Besvart: 12.02.2018 av utenriksminister Ine Eriksen Søreide

Abid Raja (V)

Spørsmål

Abid Raja (V): Hvordan jobber norske myndigheter gjennom sivilsamfunn for å fremme retten til tros- og livssynsfrihet i Egypt?

Begrunnelse

I slutten av desember 2017 fremmet lederen for religionskomiteen i det egyptiske parlamentet, Amr Hamroush, et lovforslag der ateisme forbys. Han mener at det bør være straffbart å ikke å tro på Gud. Dette anser han som forakt for og krenkelse av de monoteistiske og abrahamittiske religionene.
Blasfemi er allerede straffbart under paragraf 98f i straffeloven.
Lovforslaget, som nå diskuteres i parlamentet, støttes av det prestisjetunge muslimske lærestedet Al-Azhar. Mohamed Zaki, en talsmann for stedet har tatt til orde for at ateisme strider mot menneskets natur og at de som slutter å tro på Gud må straffes hardt.
Det offentlige ordskiftet rundt ateisme har hardnet de siste årene og antall blasfemidømte har økt siden den arabiske våren. Både kristne, ateister, agnostiker og andre religiøse minoritetsgrupper rammes. Det nye lovforslaget er en urovekkende utvikling. Hvis det går igjennom, vil det begrense tros- og livssynsfriheten ytterligere, i et land der annerledestroende og tros- og livssynsminoriteter allerede diskrimineres og undertrykkes på ulike måter.

Ine Eriksen Søreide (H)

Svar

Ine Eriksen Søreide: Egypt står overfor en rekke menneskerettighetsutfordringer, og situasjonen for enkeltmennesker og gruppers tros- og livssynsfrihet er vanskelig. Norge er opptatt av at deres rettigheter beskyttes, i tråd med Egypts egen grunnlov og landets internasjonale menneskerettighetsforpliktelser. Derfor vil den norske støtten til tiltak rettet mot tros- og livssynsfrihet i Egypt økes i 2018.
Arbeidet med å fremme retten til tros- og livssynsfrihet er krevende og sensitivt i mange deler av verden. Et viktig hensyn er å sikre at arbeidet ikke gjør situasjonen for de berørte og deres støttespillere enda vanskeligere. Kunnskap og kontekstforståelse, samt profesjonelle samarbeidspartnere innen sivilt samfunn, akademia og religiøse institusjoner er avgjørende for fremgang. I Egypt er arbeidet i en tidlig fase.
Norske myndigheter vil fortsette å ta opp menneskerettighetsspørsmål med egyptiske myndigheter, både bilateralt og i multilaterale fora som FNs menneskerettighetsråd i Genève. Tros- og livssynsfrihet var blant de spørsmål som ble tatt opp av Norge under siste landgjennomgang av Egypt i FNs menneskerettighetsråd i 2014. Norge tar sikte på å følge dette opp også ved neste gjennomgang i 2019.
Beskyttelse av tros- og livssynsfrihet er en høyt prioritert del av regjeringens globale arbeid for fremme av menneskerettighetene. Vi legger stor vekt på dette både i vårt bilaterale arbeid, og i FN og andre internasjonale organisasjoner.
Regjeringen øker i 2018 den finansielle støtten til tiltak som skal fremme tros – og livssynsfrihet og beskyttelse av religiøse minoriteter til 78 millioner kroner. Utenriksdepartementets spesialrepresentant for tros- og livssynsfrihet arbeider aktivt internasjonalt for å mobilisere støtte.