Hans Fredrik Grøvan (KrF): NAVs beslutning om at lærerstudenter ikke lengre får overgangsstønad hindrer aleneforsørgende studenter åta lærerutdanning. Det at NAV først godkjente søknader for å så snu noen måneder seinere gir liten forutsigbarhet.
Hva vil statsråden gjøre for å sikre at denne gruppen som fikk godkjent overgangsstønad for åta lærerutdanning, men som nå må slutte pga. NAVs endrede praksis, kan fullføre utdanningen?
Begrunnelse
Aleneforsørgende som ønsker å studere har for noen typer studier rett på overgangsstønad fra NAV som bidrar til at de har mulighet til å studere fulltid og forsørge barn. Fram til nylig har lærerutdanningen kvalifisert til slik overgangsstønad, men etter at utdanningen ble femårig faller lærerutdanningen utenfor kriteriene til NAV. Ved semesterstart i 2017 fikk flere aleneforsørgere som tar lærerutdanning godkjent sine søknader som overgangsstønad. Noen måneder seinere får de samme studentene beskjed fra NAV om at utdannelsen deres ikke anses som "hensiktsmessig eller nødvendig" og at overgangsstønad ikke gjelder for lengre utdanningsløp som lærerutdanningen nå har blitt. Dette vedtaket kommer altså måneder etter at studentene fikk godkjent stønaden på tross av at endringene i utdanningsløpet burde vært godt kjent for NAV allerede da.
Jeg er kjent med at det er nedsatt et ekspertutvalg som bl.a. skal se på denne problemstillingen, men for studentene dette gjelder vil det arbeidet ta for lang tid. Dette skiftet i praksis fra NAV får store konsekvenser for studentene det gjelder og fører til at mange må slutte på utdanningen for å kunne forsørge barna sine. I en tid hvor vi har behov for betydelig flere kvalifiserte og motiverte lærere bør vi alle ha interesse av at disse studentene kan fullføre utdanningen.