Skriftlig spørsmål fra Geir Jørgen Bekkevold (KrF) til barne- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:709 (2017-2018)
Innlevert: 16.01.2018
Sendt: 16.01.2018
Besvart: 07.02.2018 av barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland

Geir Jørgen Bekkevold (KrF)

Spørsmål

Geir Jørgen Bekkevold (KrF): Statsrådene Laila Dåvøy og Kristin Clemet utarbeidet "Veileder for utarbeidelse av plan for krisehåndtering. Mistanke om ansattes seksuelle overgrep mot barn."
Har regjeringen oppdatert, revidert og distribuert denne veilederen til kommunene, og vurderer regjeringen nasjonale retningslinjer som skal iverksettes for hvordan barnehager skal håndtere varsler om ansatte som begår overgrep mot barn?

Begrunnelse

I regjeringens Proposisjon 12 S (2017-2021) står det at "Regjeringen ser det som svært viktig å forhindre seksuelle overgrep begått av ansatte i barnehage og unngå at mulige overgripere blir ansatt i barnehage." KrF har fått flere bekymringsmeldinger fra foreldre som har erfart at barnehagene ikke har reell beredskap på hvordan håndtere varsler om ansatte som begår overgrep mot barn. Barnehagebarn er blant samfunnets mest sårbare grupper. Det er myndighetenes ansvar at overgrep i barnehager og skoler forebygges og avdekkes, men også at varsler om overgrep håndteres med barnas beste for øye. NTB meldte forrige uke om en markant økning i 2017 av overgrepssaker knyttet til ansatte i barnehage og skole. KrF er svært bekymret for utviklingen, og vil løfte behovet for kontinuerlig forbedring av systemet. Dette gjelder kompetanseheving i forhold til forebygging og avdekking av overgrep, men også en styrking av kompetansen og beredskapen som møter disse barna og familiene som har blitt utsatt for det verst tenkelige der hvor barna skulle være trygge og ivaretatt. Regjeringen peker selv i Prop 12 S (2017-2021) på nevnte veileder som et viktig verktøy i så måte, og derfor etterspør KrF nå status på denne.

Linda Hofstad Helleland (H)

Svar

Linda Hofstad Helleland: Den statlige veilederen for utarbeidelse av plan for krisehåndtering ved mistanke om ansattes seksuelle overgrep mot barn ble publisert i 2002. Et av tiltakene i Prop. 12 S (2016–2017) Opptrappingsplan mot vold og overgrep (2017–2022) er å revidere denne veilederen. Det vil være til hjelp for både barnehager, grunnopplæring, barnevernsinstitusjoner og andre institusjoner med ansvar for barn og unge.
Ansvaret for dette tiltaket var opprinnelig lagt til Kunnskapsdepartementet, men er overført til Barne- og likestillingsdepartementet. Departementet har i tildelingsbrev for 2018 gitt Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet oppdraget med det videre revideringsarbeidet. Utdanningsdirektoratet skal involveres i arbeidet, i tillegg til andre relevante aktører. Det vil være hensiktsmessig å se revideringsarbeidet i sammenheng med øvrige relevante veiledere og retningslinjer som eksisterer eller er under arbeid på området.
Utover veilederen, er flere tiltak igangsatt for å beskytte barn fra overgrep. Bufdir skal 10. april 2018 lansere digitale retningslinjer mot vold og overgrep mot barn. Retningslinjene omfatter et bredere spekter av vold enn veilederen omtalt over (seksuelle overgrep, fysisk og psykisk vold og omsorgssvikt), og inkluderer håndtering av mistanke om vold fra ansatte.
Videre er det i opptrappingsplanen mot vold og overgrep, omtalt et nasjonalt opplæringsprogram for kommunene i å samtale med barn og unge om vold og overgrep. De Regionale Ressurssentrene om Vold, Traumatisk stress og Selvmordsforebygging utvikler nå "SNAKKE" - en digital læringsplattform om å snakke med barn. Plattformen består av to deler. En kunnskapsdel skal foreslå en nasjonal faglig standard for temaet å snakke med barn og unge om vold og overgrep. Det er også en øvingsdel, som er et interaktivt treningsspill i å snakke med barn og unge om vanskelige temaer. SNAKKE skal lanseres 10. april i år, og er det første i sitt slag. En implementeringsplan skal være ferdig i mars. Ansatte i flere tjenester vil kunne ta i bruk verktøyet, blant annet barnehager, barnevernet skoler og helsestasjoner.
Det er også besluttet å utvikle et digitalt verktøy for å styrke opplæringen om vold og seksuelle overgrep i barnehage og skole. Bufdir utvikler, i samarbeid med Utdanningsdirektoratet og Helsedirektoratet, en støtteressurs for voldsforebyggende og livsmestringsfremmende opplæring i barnehage og skole - fra barnehage til russetid. Primærmålgruppene er lærere, barnehagelærere og barnehage- og skoleledere.
Samlet sett, vil disse verktøyene bidra til økt kompetanse om vold og overgrep hos ansatte, både i barnehager, skoler og i andre tjenester som jobber med barn.