Carl-Erik Grimstad (V): Mener statsråden at «verdidokumenter» som begrenser ansattes rett til å inngå eller oppheve giftermål er i tråd med friskolers forpliktelser etter friskoleloven og likestillings- og diskrimineringsloven, og vil han vurdere tiltak overfor Gjennestad videregående skole?
Begrunnelse
Det vises til oppslag på NRK Vestfold 11. og 12. januar, hvor det framkommer at rektor ved friskolen Gjennestad videregående skole, som eies av Normisjon, har sagt opp sin stilling som følge av at han ønsket å inngå ekteskap med en mann. Bakgrunnen er at skolen krever at ansatte signerer et verdidokument som fastslår at man ikke kan gifte seg med noen av samme kjønn, eller inngå skilsmisse uten «gyldig grunn», i følge NRK Vestfold.
Undertegnede viser til at friskoleloven § 7-2 tredje ledd sier at departementet kan gi pålegg om å rette opp hvis det oppdages forhold som er i strid med andre lover eller forskrifter. Undertegnede viser videre til at den nye Likestillings- og diskrimineringsloven trådte i kraft 1. januar 2018. Etter denne loven er det forbudt å diskriminere på grunn av seksuell orientering, og § 29 slår fast at dette gjelder alle sider av et arbeidsforhold.
§ 30 tredje ledd åpner for at opplysninger om arbeidssøkers samlivsform kan innhentes ved ansettelse - altså i ansettelsesprosessen - «hvis virksomheten har som formål å fremme bestemte livssyn eller religiøse syn», men slik undertegnede vurderer det, er det ikke åpenbart at arbeidsgiver etter loven har anledning til å kreve å regulere ansattes privatliv etter ansettelse gjennom verdidokumenter.
Undertegnede presiserer at den aktuelle oppsigelsen er initiert av den ansatte selv, og at dette er en beslutning som må respekteres.
Likevel etterlates det et tydelig inntrykk av at en oppsigelse ville blitt en konsekvens av ekteskapsinngåelse, basert på kravene i verdidokumentet. Etter undertegnedes syn må dette ha konsekvenser for denne og andre skoler hvis en slik praksis er i strid med loven.