Jenny Klinge (Sp): Vil statsråden fremme forslag om lovendringer for å bedre samarbeidet mellom de ulike etatene i kampen mot arbeidsmarkedskriminalitet, spesielt med tanke på at reglene om taushetsplikt slik de er utformet i dag kan komme i veien for utveksling av viktig informasjon som kunne bidratt til å avdekke denne type kriminalitet?
Begrunnelse
Viser til sak hos TV2 17. desember «Kriminelle svindler milliarder - godt hjulpet av norsk lovverk» hvor det fremgår at taushetsplikten hindrer offentlige etater i å dele viktig informasjon i kampen mot arbeidsmarkedskriminalitet. Det vises til at lovverket hindrer utveksling av viktig informasjon, og gjør jakten på lovbryterne unødig tungvint. De ulike etatene som arbeider med denne type kriminalitet peker på reglene om taushetsplikt, slik disse er utformet i dag, legger hindringer for et tettere samarbeid for å bekjempe arbeidsmarkedskriminaliteten.
Leder ved A-krimsenteret i Bergen uttaler i saken hos TV2:
«Vi sitter på samme kontor og samarbeider for å ta de kriminelle. Men så er det slik at vi ikke uten videre kan dele all informasjon med hverandre.»
Direktør i Skattedirektoratet påpeker videre:
«Det er vanskelig i dag når de ulike deltakere i disse A-krim sentrene ikke kan utveksle konkret informasjon om den saken de faktisk er ment å samarbeide om. For liten grad av samordning er kanskje dette aller mest sårbare ved hvordan vi er skrudd sammen i dag. Da blir det slik at det blir en lite effektiv form for samarbeid, det tror jeg mange kjenner på ute i dag.»
Seksjonssjef i NAV uttaler følgende angående regelverket om taushetsplikten:
«Det hindrer, i alle fall legger begrensninger, på et effektivt samarbeid.»
Til spørsmål om det er aktuelt med et nytt lovverk, svarer seksjonssjefen at:
«Vi tar i første omgang vår egen lovhjemmel, og ser på den, men det er klart at det hadde vært en stor fordel hvis noen kunne sett på en egen lovhjemmel for dette samarbeidet, da er det tverretatlig samarbeid for å bekjempe økonomisk kriminalitet.»