Skriftlig spørsmål fra Mona Fagerås (SV) til kunnskapsministeren

Dokument nr. 15:486 (2017-2018)
Innlevert: 08.12.2017
Sendt: 08.12.2017
Besvart: 15.12.2017 av kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen

Mona Fagerås (SV)

Spørsmål

Mona Fagerås (SV): Undertegnede er gjennom media blitt kjent med at der har vært uro runt videre drift av AC Møller barnehage i Trondheim. Det er nå riktignok kommet melding om at barnehagen skal drives ut 2018. Dette er gledelig, men noe kortsiktig for brukerne.
Hvordan mener kunnskapsministeren at en kan sikre at barnehagebarn som trenger tegnspråkopplæring større forutsigbarhet; er dette at ansvar kommunene sitter på alene eller er ikke dette også et nasjonalt ansvar?

Begrunnelse

Barn som har nedsatt hørsel har rett til opplæring i og på tegnspråk etter opplæringsloven§ 2.6 og spesialpedagogisk hjelp etter opplæringsloven§ 5- 7. AC Møller barnehage gir pr. i dag tilbud til disse barna, i tillegg gir barnehagen et tilbud til hørende barn, i hovedsak de som skal ha tegnspråk som andrespråk.

Torbjørn Røe Isaksen (H)

Svar

Torbjørn Røe Isaksen: I barnehageloven og rammeplanen er det gitt nasjonale regler for å bidra til et godt og utviklende barnehagetilbud for alle barn. Det innebærer bl.a. at tilbudet skal tilrettelegges ut fra det enkelte barns behov og utvikling. Etter barnehageloven § 19 h har barn under opplæringspliktig alder som har tegnspråk som første språk, eller som etter en sakkyndig vurdering har behov for tegnspråkopplæring, rett til slik opplæring. Det er kommunen som skal oppfylle retten til tegnspråkopplæring for barn bosatt i kommunen.
Jeg er opptatt av at regelverket skal være tilpasset dagens døve og sterkt hørselshemmede barn og unge. Derfor har departementet nylig gitt Utdanningsdirektoratet i oppdrag å vurdere endringer og mulige tiltak for å styrke tilgangen på tegnspråkopplæring i barnehagen og grunnopplæringen. Tilgang på nødvendig kompetanse skal også inngå i disse vurderingene.
Regjeringen har også sendt på høring et forslag om at barnehagetilbudet til barn med behov for alternativ og supplerende kommunikasjon (ASK) tydeliggjøres i barnehageloven. En tydeliggjøring i loven vil bidra til å sikre at barn med behov for ASK får et tilrettelagt tilbud i tråd med barnehageloven.
Når det gjelder Møller barnehage og tilbakeføringen av tilbudet fra Statped til Trondheim kommune er jeg blitt forsikret om at barna skal ivaretas på best mulig måte, og at det legges opp til prosesser som skal sikre god foreldremedvirkning og at barnehagen har den kompetansen som er nødvendig for å få et godt tilrettelagt og utviklende barnehagetilbud.